Панпепато (або пампапато) — це щільний, темний, пряний торт із сухофруктами та горіхами, типовий для міста Феррара (хоча подібні версії смаколика існують під однойменною назвою в Тоскані та Кампанії). Назва panpepato (буквально “перчений хліб”) це відлуння великої кількості спецій, включених до рецепту – на відміну від більшості традиційних італійських солодощів епохи Відродження.
Панпепато (хліб Папи) овіяний легендами. Перший його рецепт датується 1600 роком і бере початок у монастирі містечка Феррара. Використовуючи найцінніші доступні на той час інгредієнти (горіхи, цитрусові, спеції і, особливо – рідкісне у той час розкішне какао), черниці створили куполоподібний пиріг з розтопленим шоколадом і назвали своє творіння на честь Папи.
Через велику кількість прянощів – природних консервантів, Панпепато зберігається кілька місяців і відноситься до категорії так званого “сильного хліба” (panforte), який раніше могли дозволити собі лише заможні люди. Спеції тоді коштували шалених грошей.
До сьогодні Панпепато залишається особливим тортом для особливих випадків – таких як Різдво та Новий рік. Обидва свята вже поруч, тож є сенс спробувати щось новеньке. Приєднуйтесь до італійських традицій!
Вам потрібно:
300-350 г горіхів (краще зміксувати за вашим бажанням декілька їх видів: мигдаль, грецькі, фісташки, кеш’ю, арахіс)
100 г сушених фруктів (курага, інжир, ізюм, журавлина)
50 г звичайного борошна
2 ст.л. темного какао-порошку
1 ч.л. меленої цейлонської кориці
1 ч.л. меленої гвоздики
½ ч.л. меленого мускатного горіха
½ ч.л. свіжозмеленого чорного перцю
щіпка морської солі
70-100 г меду
70-100 мл міцного еспресо/молока/червоного вина*
100 г тертих какао-бобів/чорного шоколаду**
* Що б ви не обрали – це будуть торти різні за смаком та ароматом. І вони неймовірні!..
** Шоколад можна розтопити і додати, власне, у тісто. Але за класичним рецептом ним глазурують Панпепато після того, як торт охолоне
Приготування
- Змішати какао, борошно, сіль та прянощі
- Сушені фрукти помити і перемолоти на блендері (тільки не до стану пюре!)
- Горіхи краще подрібнити величенькими шматочками
- З’єднати у мисці фрукти, горіхи та суху суміш. Все добре перемішати, залишити на пару хвилин
- Зварити міцний еспресо, трошки остудити, додати мед та розмішувати, поки він не розтане
- Вилити медовий еспресо в горіхово-фруктову суміш і знову все добре перемішати
- Поставити у холодильник хвилин на 15, щоб тісто набуло пластичності
- Розігріти духовку до 180°С
- Застелити деко пергаментним папіром, можна трошки змастити його олією
- Сформувати з тіста круглий опуклий хлібець або печиво бажаного розміру
- Випікати приблизно 25-30 хвилин. Головне – не пересушити. Панпепато стає більш щільним після охолодження
- На паровій бані розтопити чорний шоколад та полити ним торт
- Залишити Панпепато при кімнатній температурі до повного охолождення
Вuon appetito!