Часник Ачар або часниковий маринад – одна з найулюбленіших індійських приправ. Він гострий і наповнений яскравими пряними ароматами. Тож якщо ви полюбляєте гаряченькі приправи до овочів або до м’яса, рекомендуємо спробувати рецепт, що прибув з Пенджабу.
Вам знадобиться
- 2 склянки очищених зубчиків часнику (приблизно 200-250 г)
- ½ ч.л. насіння пажитника
- 1 ч.л. насіння кмину
- 1 ч.л. насіння коріандру
- ½ ч.л. насіння калінджи
- ¼ ч.л. каєнського перцю
- 2-3 малесенькі гострі червоні або зелені перчинки
- ½ ч.л. асафетиди без домішок
- 1 і ½ ч.л. чорної гімалайської або звичайної солі
- ¼ склянки свіжого лимонного соку
- ¼ склянки гірчичної або оливкової олії
Приготування
- Приблизно 5 хвилин на середньому вогні підсушіть на сухій пательні усі прянощі, постійно помішуючи, допоки аромат насіння не стане сильнішим, а колір прянощів не зміниться на відтінок темніше.
- Дайте прянощам охолонути, а потім подрібніть їх у ступці або за допомогою кавомолки, тільки не до стану пилу, звісно.
- Очищений часник викладіть на сковороду з важким дном і потім налийте олію – коли пательня з олією будуть нагріватися, часник почне повільно готуватися. Залиште його тушкуватися в олії хвилин на 5, або поки ви не побачите, що він стає м’яким.
- Додайте до часнику усі спеції і тушкуйте ще зо 3 хвилини.
- Насамкінець додайте лимонний сік і сіль, і нехай Ачар ще пару хвилин залишиться на повільному вогні.
Найкращого смаку Ачар, як і будь-який маринад, набуває за декілька днів. Тож після того, як ви його приготуєте – дайте пряному часнику охолонути, а потім викладіть у суху чисту скляну тару з герметичною кришкою.
Зберігати маринад можна при кімнатній температері або у холодильнику. За два дні аромати прянощів змішаються, а смак Ачару стане ще більш яскравим!
Ачар можна використовувати до будь-якої
страви, додавати при приготуванні звичайного рису, кіноа чи до овочів на грилі.
Та хоч у борщ!
Але попереджаємо: він дійсно гострий і має сильний пряний
аромат. Тож гарненько закривайте банку з маринадом, якщо не бажаєте, щоб аромат
Ачару головував на вашій кухні.