З нагоди зниження ціни на ваніль, хочемо нагадати, як правильно її використовувати.
Перед вживанням стручок ванілі необхідно розкрити уздовж по центру і дістати з нього насіння. Стручок прорізають лише до серцевини, а не наскрізь. Насіння ванілі дуже крихітного розміру і зібрати його досить складно. Але добре те, що використовувати можна як насіння, так і сам стручок.
У які страви найчастіше додають саме насіння ваніль:
- Випічка, млинці, сирники – насіння одного стручка на 1 кг тіста
- Молочні каші – насіння одного стручка на 4 порції
- Фруктово-ягідні компоти, домашні настоянки, лікери – насіння одного стручка приблизно на 5 л напою
- Гаряче молоко, какао, кава та чай – насіння на кінчику ножа на 1 склянку напою
До речі, у різноманітні напої можна додавати цілі шматочки стручка разом з насіннинами, у відповідності до ваших вподобань. Справжня ваніль має доволі густий насичений аромат та гіркий смак, тож спочатку краще спробувати її у невеличкій кількості.
Стручки рекомендовано зберігати у темному сухому місці при прохолодній температурі (трохи нижче кімнатної), бажано – у вакуумній упаковці. Чесно кажучи, жоден зі способів зберігання ванілі не гарантує довготривале зберігання стручків у відповідній якості. Тому і закуповуємо ми її зазвичай невелику кількість та відправляємо вам у скляних пробірках. А вдома одну з наших улюблених прянощів зберігаємо на дверцятах холодильнику.
Якщо стручки ванілі все-таки висохли, не поспішайте їх позбуватися! Ваніль можна відновити, перед використанням ненадовго зануривши стручок у теплу воду, а потім – розрізати.
Якщо ви хочете надати звичним ранковим напоям ванільного аромату – покладіть стручок ванілі (цілий або вже після використання насіння) у ємність із зернами кави, чаю або ж – у цукор. Тільки щільно закривайте при цьому посуд, і досить швидко ваніль подарує вам свій чарівний аромат.
Бажаємо вам якнайбільше нових яскравих відчуттів!