Гарного сонячного дня! Сьогодні ми зустрічаємо друзів, тож вчора шаманили над ВЕГАНСЬКИМ ТІРАМІСУ. Десерт неймовірно смачний і потребує часу на приготування але ж він того вартий!..
Сухі інгредієнти для веганського бісквіту
225 г борошна звичайного або без глютену, або навіть можна використати перемелені у борошно вівсяні пластівці
150 г цукру
120 г рисового борошна
2 ч.л. порошка для випічки
¾ ч.л. харчової соди
½ ч.л. солі
Вологі ігредієнти для бісквіту
240 мл кокосового молока
120 г яблучного пюре
60 г рослинної олії без сильного аромату
1 ст.л. соку лимона
2 ч.л. екстракту ванілі
Маскапоне з кеш’ю
800 мл кокосового молока – попередньо охолодити на усю ніч (або замість молока використайте 300 мл жирних вершків рослинного походження)
3 ст.л. цукрової пудри
225 г попередньо на ніч замочених сирих горіхів кешью
120 мл кокосового молока
80 г кленового сиропу або будь-якого іншого рідкого підсолоджувача
1 ½ ч.л. екстракту ванілі
щіпка солі
Додаткові інгредієнти
300 мл міцної кави кімнатної температури
2 ст.л. лікеру або рому (за бажанням)
какао-порошок для присипки
Приготування бісквіту:
- Розігрійте духовку до 180 градусів
- З’єднайте окремо усі сухі та вологі інгредієнти, потім додайте рідку суміш до сухих інгредієнтів, та змішайте усе вінчиком до однорідності. Дайте тісту відпочити 5 хвилин.
- Дві квадратні форми для випікання (20 або 23 см) застеліть пергаментом та змастіть їх олією
- Вилийте тісто у підготовлені форми та випікайте приблизно хвилин 30. Перевіряйте готовність тіста за допомогою зубочистки – коржі можуть бути розсипчастими, але не вологими.
- Дайте коржам повністю охолонути, розділіть їх навпіл (як на звичайний торт), а потім кожну половинку розріжте на 16-18 смужок за розміром форми, у якій згодом буде збиратися десерт.
Маскапоне з кеш’ю
- Відкрийте охолоджене кокосове молоко та обережно зберіть увесь верхній шар вершків (рідке молоко, що залишилося, можна використати в смузі або у кашу чи суп-пюре)
- Додайте до кокосових вершків цукрову пудру та обережно збийте суміш вінчиком або міксером на невеликій швидкості. Відкладіть крем у холодильник.
- Із замочених на ніч горіхів злийте воду, закиньте їх у блендер та гарненько подрібніть разом зі 120 мл кокосового молока, кленовим сиропом, екстрактом ванілі та дрібкою солі. Суміш повинна бути гладенькою та кремовою.
- Обережно поєднайте горіхову суміш з кремовою основою.
Збираємо тірамісу
- Приготуйте квадратну/прямокутну скляну або керамічну форму розміром приблизно 20 см та висотою бортів не менше 8 см.
- Охолоджену каву з ромом налийте у широку миску
- Полоски веганського бісквіту нижнім боком занурюйте у каву та швидко викладіть першим шаром на дно форми для тірамісу. Або можна спочатку викласти бісквітні смужки у форму, а потім полити їх зверху кавою з лікером.
- Рівномірно розподіліть приблизно половину крему з горіхів на бісквітні смужки.
- Викладіть зверху ще шар просоченого кавою бісквіту та знову змастіть його залишками веганського маскапоне.
- Накрийте тірамісу харчовою плівкою та залиште десерт у холодильнику бажано на усю ніч, або хоча б на пару годин.
- Перед тим, як подавати тірамісу, присипте десерт какао-порошком.
За оригінальний рецепт дякуємо ЕваВеган, а класичний рецепт Тірамісу від Масале можна знайти ТУТ