Приготування пряного гарбузового пирога можливе у звичайному та у веганському варіанті, і займає трохи більше години. До того ж надалі рецепти тіста, начинки та масали для гарбуза можна використовувати окремо в приготуванні інших страв. Почнемо!
Для тіста знадобиться:
160 г борошна без глютену (рисового, кокосового, тапіоки, вівсяного, перемолоти кіноа або насіння чіа або можна навіть використовувати звичайне борошно, якщо глютен вас не лякає)
60 г мигдального борошна (для цього можна просто перемолоти пару жмень мигдальних горіхів)
2 звичайні яйця або два “веганські” (2 ст.л. меленого насіння льону (чіа) + 1/4 склянки води)
30-50 г кокосової олії
20 г кокосового або будь-якого іншого коричневого цукру
дрібка солі
Універсальна начинка з гарбуза
425 г протертого печеного гарбуза*
180 мл жирного кокосового молока (не менше 15% жирності)
100 г кокосового або іншого коричневого цукру
50 г кленового сиропу або будь-якого іншого рідкого підсолоджувача
24 г кукурудзяного або картопляного крохмалю
2 1/2 ч. л. масали для гарбуза**
1 ч. л. екстракту ванілі
1/3 ч. л. солі
збиті кокосові вершки (для прикраси – але не обов’язково)
**Рецепт масали для гарбуза
1 ч. л. меленої кориці
1/2 ч. л. меленого сушеного імбиру
1/4 ч. л. меленого духмяного перцю горошком
1/4 ч. л. меленого мускатного горіха
1/4 ч. л. меленої гвоздики
Усі інгредієнти змішати, зберігати у темному місці у посуді із щільною кришкою. Використовувати у кількості, згідно з вашим смаком.
Приготування
Крок №1: Тісто
- Покладіть у невелику миску 2 ст. меленого насіння льону (або меленого насіння чіа), додайте 1/4 склянки води і перемішайте віночком. Відставте на 5 хвилин.
- Змішати в мисці всі сухі інгредієнти для теста, потім додайте вологі інгредієнти, перемішайте все лопаткою або виделкою. Потім замісіть руками тісто до однорідності. Якщо тісто здається занадто сухим, додайте трохи кокосового молока чи води. Спочатку для замішування можна використовувати хлібопіч або кухонний комбайн
- Розкладіть тісто на дно змащеної кокосовою олією форми діаметром приблизно 20 см і сформуйте бортики висотою близько 5 см.
- Поставте форму в холодильник (поки ви готуєте начинку) і попередньо розігрійте духовку до 180 °C
Крок №2: Начинка
Як основу для начинки можна використовувати і покупне пюре з гарбуза, але його консистенцію складно вгадати, тому ми пропонуємо рецепт домашнього гарбузового пюре.
- Наріжте гарбуз скибочками (можна залишити шкірку) і викладіть на лист, висланий пергаментним папером.
- Готуйте гарбуз у духовці при температурі 200 °C, доки гарбуз не стане м’яким, коли ви протикаєте її вилкою. Зазвичай цей процес займає близько 30-45 хвилин. Як тільки гарбуз спікся, вийміть його з духовки, трохи охолодіть, зніміть шкірку, закиньте гарбуз в блендер або кухонний комбайн і збийте на високій швидкості.
- Залежно від вмісту крохмалю в гарбузі може знадобитися додати трохи води, поки пюре не стане кремоподібним, але не рідким!
Крок №3: Формуємо пиріг
- null
- Закиньте всі інгредієнти начинки для пирога+необхідну кількість масали для гарбуза в блендер або кухонний комбайн і збийте все до однорідності
- Дістаньте тісто з холодильника і викладіть зверху на нього гарбузову начинку, розрівняйте поверхню лопаткою
- Запікайте у попередньо розігрітій духовці близько 50 хвилин.
- Вимкніть духовку, відкрийте дверцята і дайте пирогу в духовці трохи охолонути – хоча б 10 хвилин.
- Вийміть пиріг із духовки та остудіть при кімнатній температурі. Середина пирога все одно буде трохи рідкою, і це нормально.
- Після того, як пиріг остудиться, помістіть його в холодильник для застигання. Це займає не менше двох годин, але бажано залишити його там на ніч.
- Прикрасьте гарбузовий пиріг збитим кокосовим кремом.
- Гарбузовий пиріг може зберігатися у холодильнику до 6 днів. Але зазвичай такого не буває 😉
- Смачного!