Плантації кардамону, які я відвідала, знаходяться в околицях міста Кумілі, штат Керала, Індія. Звідси привозиться добірний свіжий кардамон, який можна придбати в нашому магазині в розділі Прянощі, а також ознайомиться з його властивостями і застосуванням.
За словами мого гіда, кардамон виростає тільки на півдні Індії і тільки на певній висоті, де температура протягом року коливається від 25 до 35 градусів за Цельсієм.
Кардамон – чагарник до 4 м заввишки сімейства Імбирні.
Перший урожай з чагарнику отримують через 2 роки з моменту його висадки. Але зате дорослий чагарник дає плоди кожні 2 місяці.
Чому ж кардамон варто такий дорогий, якщо врожай збирають 6 разів на рік?
Виявляється тому, що кардамон постійно обробляють пестицидами, що дуже сильно його здорожує в ціні.
Насіння, яке знаходяться всередині плоду (коробочки), а також стебло всередині, мають солодкий смак, що привертає різноманітних шкідників. Зокрема таргани завжди непроти поласувати солодкими насінням кардамону. А якісь хитрі жучки нападають на стебла і сгризают їх зсередини, після чого стебло ламається і гине.
Саме тому плантації регулярно обробляються пестицидами, які захищають рослини від шкідників.
Тільки 10% фермерів не використовують пестициди, але їх товар коштує набагато дорожче, тому що більша частина врожаю піддається нападу комах.
Чагарник кардамону складається з 2-х видів стебел: стебло з листям і стебло, що дає плоди. Стебла з листям ростуть вгору, а стебла з плодами розташовані біля основи чагарнику, вони низькорослі і іноді плетуться по землі.
Чагарники кардамону дають великі або дрібні плоди. Обидва види однаково ароматні і корисні.
Збирають урожай жінки. Чи не тому, що діви … на світанку … і т.д. А тому, що зарплата у жінок в 2 рази нижче, ніж у чоловіків, які виконують цю ж роботу, а швидкість роботи в 2 раз вище … Ось така ось несправедливість діється
Цвіте кардамон ніжними маленькими квіточками, що віддалено нагадують орхідею
Дозріли вважаються ті плоди, насіння всередині яких чорного кольору. Кардамон сушать тільки в спеціальних сушарках, а не на сонці, як пишуть деякі джерела. При висушуванні на сонці є велика ймовірність того, що деякі насіння залишаться вологими, в результаті чого пропаде вся упаковка (будь то 100 грам або мішок), а по-друге при висушуванні на сонці коробочки втрачають свій колір.
Після просушування кардамон зменшується у вазі в 5 разів.