Ладду – одне з найпопулярніших солодких страв в Індії. Для індійців не потрібен привід для того, щоб попоїсти смачненького, але зазвичай Ладду з кунжуту роблять під час фестивалю Макара-санкранті або санкранти — індуїстське свято, присвячене сонячному божеству Сур’я. Відзначається щороку 14-15 січня — у день переходу сонця у знак Козерогу, коли закінчується місяць зимового сонцестояння і починає збільшуватись світловий день. Саме тому сьогодні ми нагадуємо вам рецепт кунжутних Ладду.
Вам знадобиться:
⅓ склянки насіння кунжуту
¼ склянки сирого або смаженого арахісу
¼ склянки кокосової стружки або кокосового борошна
½ склянки кокосового або будь-якого темного цукру
3 ст.л. води
¼ ч.л. меленого кардамону
кокосова олія – трошки для змащування долонь
Приготування:
Крок №1.
- Нагрійте пательню на середньому вогні і висипте в неї насіння кунжуту
- На повільному вогні 2-3 хвилини смажте кунжут, постійно його помішуючи
- Кунжут не треба підрум’янювати, лише трошки обсмажте для кращого розкриття аромату.
- Висипте кунжут у миску, нехай трохи охолоне.
- Якщо ви використовуєте сирий арахіс, то підсушіть його теж на повільному вогні, часто помішуючи, поки горішки не стануть хрусткими,а потім дайте йому охолонути. Якщо ж взяли вже обсмажений арахіс – пропустіть цей крок.
- На ту саму пательню висипте кокосову стружку і, постійно помішуючи, присмажте кокос до світло-золотавого кольору.
- Арахіс подрібніть у ступці або за допомогою блендеру, тільки не дуже дрібними шматками.
- Об’єднайте арахіс зі смаженим кокосовим горіхом, насінням кунжуту та додайте мелений кардамон.
- Все ретельно перемішайте та нехай воно трохи перепочине.
Крок №2
- У глибоченький вок насипте подрібнений (потертий на велику тертушку або порізаний ножем) кокосовий цукор та залийте його водою
- На повільному вогні кип’ятіть сироп, поки він не почне булькати.
- Ви повинні продовжувати перемішувати сироп, до поки він не загусне до стану карамелі. З кокосовим цукром від Мasale цей процес відбувається досить швидко.
- На цьому етапі вимкніть вогонь і додайте у вок суміш насіння кунжуту, висушеного кокосового горіха, подрібненого арахісу та кардамону.
- Ретельно все перемішайте і дуже швидко (поки суміш не загусла але й не була такою гарячою, щоб ви попекли долоні) почніть формувати до неї кульки – Ладду.
- Нанесіть трохи олії або води на долоні, щоб сформувати Ладду – приблизно з ½ -1 столової ложки на одну кульку.
- Дати Ладду охолонути.
- Зберігати солодощі рекомендуємо у герметичній ємності з кришкою при кімнатній температурі.
Смачного!