За майже два роки пандемії між науковцями знову спалахнув інтерес до пошуку несинтетичних альтернатив антибіотиків. Трави та прянощі вже багато столітть найкращим чином проявляють свої потужні антимікробні властивості проти різних патогенів та успішно використовуються у якості альтернативних природних антибіотиків.
Куркума (Curcuma longa) – широко використовувана пряність, харчовий консервант та барвник, який має біологічну дію та лікарське застосування. Виділений з її кореневища куркумін було заявлено як лікувальний засіб проти численних захворювань завдяки своїм антиоксидантним та протизапальним властивостям. Однак куркума сама по собі погано всмоктується у травній системі тому, що має низьку розчинність у воді і швидко виводиться з організму у майже первинному вигляді. Саме тому вчені направили зусилля на вивчення комбінацій одночасного застосування куркуми та чорного перцю, чиї хімічні складові доповнюють один одного, посилюючи свої природні лікувальні властивості.
Давно доведено, що чорний перець (Piper nigrum) має потужні антиоксидантні властивості, а піперин у його складі сприяє засвоєнню селену, комплексу вітаміну В, бета-каротину та куркуміну, а також інших поживних речовин. Крім того, цей активний алкалоїд посилює термогенез ліпідів та збільшує потік травного соку. Останні дослідження стверджують, шо не тільки піперин, а й інші його ароматичні та терпенові складові можуть сприяти посиленню антиоксидантної активності куркуми.
Суміш куркуми і чорного перцю значно збільшує біодоступність куркуміноїдів. Навіть при вживанні страв з високим вмістом жирів та вуглеводів, використання суміші цих прянощів у розрахунку (30% меленої куркуми до 7-10% меленого чорного перцю) довело їх потужну гепатопротекторну дію, що без сумніву має позитивний вплив на організм вцілому та зміцнює імунітет.
За матеріалами дослідження Dewi Setyaningsih Department of Pharmaceutical Technology and Bio-pharmacy, University of Groningen, the Netherlands, березень 2021 року.