Кокосовий цукор: користь і шкода

Хоча кокосовий цукор знайомий народам Азії вже більше тисячоліття, тільки в останні двадцять років він знайшов свою популярність у якості натурального підсолоджувача. Однак перш, ніж додати його до вашого раціону, важливо зрозуміти, звідки він походить, дізнатися потенційну користь кокосового цукру і вплив, який він може мати на ваш організм.

Так що ж таке кокосовий цукор?

Кокосовий цукор, як випливає з назви, походить від плоду кокосової пальми. Науково відомо, що Cocos nucifera, дерево виростає в різних регіонах світу, але особливо йому комфортно в азіатських країнах і тропіках.

Цей тип натурального цукру отримують із соку суцвіть кокосової пальми. На суцвітті роблять невеликий надріз, що дозволяє вивести сік в спеціальні контейнери. Потім сік повинен нагрітися, і для цього його залишають на сонці, поки більша частина води в ньому не випарується. Якщо постійно перемішувати сік, це прискорить процес його загустіння і карамелізації. Коли волога повністю піде, сік переміщують в тінь для охолодження, де природним чином він кристалізується, перетворюючись в знайому вам солодку масу, яку можна розколоти на шматочки для подальшого використання або подрібнити в порошок для приготування будь-якої кулінарної страви. Але про це мова піде в нашій наступній статті.

Завдяки простому процесу збору та мінімальній обробці кокосовий цукор зберігає значну кількість поживних речовин з квіткового соку, до складу якого входять цинк, калій, магній, кальцій, мідь, поліфенольні сполуки, клітковина, вітамін С та інші антиоксиданти. У порівнянні з тростинним цукром, кокосовий містить в 2 рази більше заліза і сірки, в 10 разів більше цинку і в 20 разів більше азоту. Однак рівень фруктози в кокосовому цукрі досить високий, що повинні враховувати спортсмени, шанувальники ЗСЖ, а так само люди, які страждають на діабет і зайвою вагою.

В цілому, сік суцвіття кокосової пальми прийнято вважати більш здоровим підсолоджувачем, ніж звичайний білий цукор, тим не менш, вживати його слід продумано і в помірній кількості.

Переваги кокосового цукру для здоров’я

Існує чимало доказів користі кокосового цукру для здоров’я, включаючи його здатність:
  • регулювати рівень інсуліну при діабеті
  • посилювати імунну систему
  • зміцнювати кістки
  • знижувати артеріальний тиск
  • допомагати в боротьбі із зайвою вагою
  • поліпшувати настрій.
Кокосовий цукор і зайва вага

Коли печінка переробляє фруктозу (з фруктів ви її отримуєте або при вживанні меду, цукру і сиропів), вона вивільняє тригліцериди, які є формою жиру. З рівнем фруктози нижче, ніж в звичайному білому цукрі або кукурудзяному сиропі, кокосовий цукор все ж в меншій мірі сприяє утворенню жирових відкладень.

Кокосовий цукор і діабет

Глікемічний індекс кокосового цукру дорівнює 35, що вважається найнижчим показником серед подібних продуктів. Кілька років тому найкориснішим підсолоджувачем вважали тростинний цукор, глікемічний індекс якого дорівнює 68. Цей індекс показує швидкість розщеплення продукту. Чим він нижчий, тим корисніше продукт.

Ось список з багатьох популярних підсолоджувачів на ринку поряд з їх глікемічним індексом:

Стевія 0
Ксиліт 7
Сироп з агави 15-30
Кокосовий цукор 35
Органічний мед 35-58
Органічний цукор 47
Кленовий сироп 54
Патока 54
Тростинний цукор 68
Кукурудзяний сироп 75
Білий цукор 80
Глюкоза 100

Мимоволі спадає на думку, оскільки ксиліт і агава мають дуже низький глікемічний індекс, можливо, варто їх використовувати? Проблема полягає в тому, що ксиліт і сироп агави отримують шляхом серйозної хімічної і термічної обробки вихідного продукту. Вибір підсолоджувача визначає не тільки глікемічний індекс. Ідеальний кокосовий цукор виробляється при низькій температурі випаровування соку кокосової пальми і отримання кристалів з неї. Завдяки цьому ферменти і корисні речовини в ньому залишаються неушкодженими.

Покращує кровообіг

Залізо, яке входить до складу кокосового цукру, здатне позитивно впливати на кровообіг, що може збільшити оксигенації і доступність поживних речовин в організмі. Залізо є ключовим компонентом у червоних кров’яних клітинах, і без належного його кількості ви можете страждати від симптомів анемії, м’язової слабкості, головного болю, втоми і шлунково-кишкових проблем.
Однак це не означає, що для поліпшення складу крові вам слід вживати кокосовий цукор по кілограму в день. Ні в якому разі! Просто ставитеся до цього натурального продукту як до ще однієї сходинки, яка веде до здорового способу вашого життя.

Знижує рівень холестерину

Унікальна форма волокна кокосового цукру (інуліну) безпосередньо пов’язана зі здоров’ям печінки і зниженням рівня “шкідливого” холестерину в організмі. Знижуючи холестерин ЛПНЩ і підвищуючи холестерин ЛПВЩ, цей цукор може допомогти мінімізувати ризик серцево-судинних захворювань, запобігти симптомам атеросклерозу і осадження бляшок

Уповільнює окислювальні процеси в організмі

Поліфенольні сполуки і фітонутрієнти в кокосовому цукрі діють як антиоксиданти, які мають вплив на вільні радикали, і запобігають окислювальним процесам в організмі, що здатні привести до хронічних захворювань, раку та діабету.

Регулює артеріальний тиск

Кількість калію в кокосовому цукрі може і мінімальна, але цього достатньо, щоб впливати на артеріальний тиск. Калій діє як судинорозширювальний засіб, знімає напругу в кровоносних судинах і артеріях і запобігає навантаження на серцево-судинну систему, включаючи зниження ризику серцевих нападів і інсультів.

Покращує здоров’я кісток

У кокосовому цукрі є цілий ряд важливих мінералів, включаючи цинк, калій, залізо, кальцій і мідь, що грають важливу роль у формуванні мінеральної щільності кісткової тканини і зменшують ризик розвитку остеопорозу в будь-якому віці.

Покращує травлення

Інулін, вже згадана нами спеціалізована форма волокна в кокосовому цукрі – цінний пробіотик, здатний збалансувати рівень бактерій в шлунку і стимулювати активність біфідобактерій. Це покращує роботу шлунково-кишкового тракту, а також сприяє створенню здорового середовища кишківника.

Зміцнює імунну систему

Наявність вітаміну С в кокосовому цукрі дійсно впливає на імунну систему організму, сприяючи виробленню білих кров’яних клітин – першої лінії захисту організму від чужорідних бактерій і збудників інфекцій.

Знижує відчуття тривоги

Деякі дослідження показали, що регулярне помірне вживання кокосового цукру має позитивний вплив на нейромедіатори і загальний гормональний фон організму, зменшуючи симптоми депресії. А все тому, що цей цукор містить дуже корисну речовину – інозитол. При попаданні в організм він знижує тривожність. До того ж інозитол сприяє скороченню споживання болезаспокійливих препаратів, що дозволяє використовувати його і в традиційній медицині.

Підвищує рівень енергії

У порівнянні зі звичайним цукром, переробка організмом мікро- і макроелементів, що містяться в кокосовому цукрі, для отримання необхідної клітинам енергії займає більше часу. Це означає більш послідовний і довгостроковий енергетичний клітинний обмін.
Так що випита зі шматочком кокосового цукру чашка ранкового чаю буде не тільки мати вишуканий карамельно-квітковий присмак, а й забезпечить вам надійний рівень енергії на тривалий період часу.

Придбати 100% натуральний органічний кокосовий цукор можна, звичайно ж в Масале. При покупці кокосового цукру на інших сайтах, в супермаркетах або в Екомаркетах важливо упевнитися, що виробник пропонує саме 100% натуральний кокосовий цукор, про що повинно бути заявлено на упаковці. З метою здешевлення продукту недобросовісні виробники змішують кокосовий цукор з коричневим, таким чином, зміст кокосового зменшується до 65%. Цукор виходить в рази дешевше, до того ж пересічний покупець навряд чи відчує різницю.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.