Какао-боби – ще один природний суперфуд

Какао-боби – це феномен, який природа не змогла повторити; жоден інший продукт не містить такої кількості цінних поживних речовин, як цей крихітний плід.

Олександр фон Гумбольдт

Вчені світу давно зійшлися на думці, що какао-боби мають дивовижні властивості. Цей природний Суперфуд є носієм великої кількості корисних для людського організму мінералів, вітамінів і клітковини, та до того ж являє собою джерело життєвих сил, проте вживання плодів дерева какао в їх первозданному вигляді поки все ще не стрім. Але ж високий вміст антиоксидантів в какао-бобах і ударна доза магнію (а також вітаміни В і Е, білки, залізо, калій, фосфор, мідь і цинк) роблять цей продукт більше, ніж просто ласощами.

Користь какао-бобів для здоров’я

Какао-боби антиоксидантна електростанція

Вміщені в сирих какао-продуктах флаваноли, знижують кров’яний тиск, покращують приплив крові до мозку і борються з ушкодженнями і старінням клітин.

Какао-боби багаті мінералами

Вони є відмінним джерелом заліза, магнію і навіть кальцію. Одна чашка органічних бобів какао містить 429 міліграмів магнію, що становить 107 відсотків від рекомендованої денної норми (РДН). Та ж порція забезпечує понад 60 відсотків РДН для заліза і 11 відсотків рекомендованої денної норми кальцію.

Плоди шоколадного дерева хороше джерело клітковини

Без вживання спеціальних харчових добавок більшість людей не отримують з продуктів харчування рекомендовану добову норму клітковини, що становить від 25 до 30 грам в день. На щастя, це можна виправити, адже п’ять грамів клітковини міститься в кожній порції сирих какао-бобів.

Проте в гонитві за вічною молодістю і бадьорістю все ж не рекомендується збільшувати добову норму вживання какао. Пам’ятайте: не більше 10 зерен або 10-15 грам какао-бобів в день. Ми ж не хочемо перетворитися в “шокоголіков” або від надлишку енергії носитися по офісу, немов каліфорнійська зозуля-подорожник, яка тікає від койота ?

Какао-боби володіють природним гірким “темним” смаком шоколаду. Це, власне, і є шоколад в його первозданному, необробленому вигляді, без добавок і ароматизаторів.

Перефразовуючи Д.Г. Бреннер, ми можемо скільки завгодно говорити про шкоду шоколаду, вважаючи його “гріховним, заманливим і несправедливо розкішним”, однак не можна не погодитися, що розумна “доза” якісного шоколаду здатна полегшити тривожні стани, стимулює роботу всього організму і надає нам сил і витривалості. Так чому б не спробувати на власному досвіді надздібності маленьких какао-зерняток?

Вживати какао-боби в їжу можна різними способами. Найпростіший з них (і найстаріша з кофеїнових традицій): протягом дня зжувати не більше десяти сирих какао-бобів. Гіркий з горіховою ноткою смак бобів може здатися вельми чуттєвим, а надзвичайні тонізуючі властивості какао-бобів роблять їх ідеальними супутниками для вашого сніданку.

Зібрані вручну сирі органічні зерна какао пропонують надзвичайне багатство і глибину смаку. Додавайте їх в смузі або розкришите на йогурт і десерти і насолоджуйтеся ароматом шоколаду. Подрібнені какао-боби можна використовувати в приготуванні коктейлів, всіляких каш або салатів з фруктів і овочів. Якщо вам подобається жувати какао-боби, як прості горіхи, то для пом’якшення гіркоти какао-боби змішують з медом, кленовим сиропом або фруктами.

Що стосується попередньої підготовки до вживання плодів шоколадного дерева, тут існує кілька розхожих думок. Головне це усунути шкурку з зерна. Какаовелла досить тверда і щільно прилягає до бобів, тому очистити її без зусиль проблематично.

Сироїди хвилин на 20 заливають какао-боби водою кімнатної температури. Оболонка зерна в процесі замочування розшаровується, і ви зможете очистити їх за допомогою ножа.

Однак більшість фахівців все ж рекомендують трохи прожарити какао-боби перед використанням. Термообробка можливо і позбавить їх невеликої частини природних “корисностей”, проте убезпечить вас від можливих хвороботворних бактерій і запустить інші хімічні реакції з утворенням в какао-бобах цінних речовин, розкриваючи аромат зерен і роблячи їх смак більш насиченим. У свою чергу, оболонку какао-зерна, яка стала крихкою після обсмажування, можна залити теплою водою і дати їй трохи настоятися. У вашому розпорядженні виявиться приємний освіжаючий напій, за своїми смаковими властивостями більше схожий на чай або горіховий настій, ніж на какао.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.