Історія перцю горошку: сила п’яти стихій. Частина перша

Перші згадки про ці спеції зустрічаються в санскритських текстах, написаних понад три тисячі років тому, і батьківщиною перцю вважають Малабарське узбережжі. Деякі історики дають навіть більш точну вказівку, щодо місця народження пекучої приправи — містечко Коччі. Раніше ці райони називалися Маліхабар, що означає “земля перцю”. Відомо, що з Індії перець був експортований, але до сих пір залишається таємницею історія його поширення по світу.

Одним з перших доказів торгівлі перцем між Індією та Єгиптом є перець, виявлений в ніздрях мумії Рамзеса Великого (1303-1213 до н.е.). Наступні згадки про перці припадають на епоху Стародавнього Риму, де три тисячі кілограм перцю були однією з умов звільнення Риму з облоги вестготів.

Важко собі уявити, але ще шість століть тому Європа не знала цієї чудової прянощі, а, дізнавшись, оцінила так високо, що, здається, не було злочину, який би не здійснювався в ті часи заради перцю. Їм розплачувалися, немов золотом, його підробляли, за дорогоцінні горошини, траплялося, і вбивали. Заради перцю відбувалися палацові перевороти і великі географічні відкриття, щоб знайти зручний і безпечний шлях його перевезення з далекої Індії.

У 1497 році португальський король Мануел благословив Васко да Гама на пошуки морського шляху до Індії з метою пошуку “християн і спеції”. До кінця XV століття нашої ери португальці високою ціною захопили торгівлю прянощів. Подорожі були пов’язані з великою небезпекою, і протягом славного століття їх панування майже 30% португальських торгових суден були втрачені. Проте, з 1500-1600 рр. кількість імпортованого з Маліхабара в Португалію перцю становило приблизно 2 мільйонам кг на рік. Щоб уникнути зростання конкурентів, мандрівниками і торговцями складалися легенди про вогнедишних драконів і отруйних змій, які охороняють перець і яких необхідно було перемогти заради володіння заповітною пряністю.

Тепер плоди тропічної перцевої ліани (Piper nigrum) сімейства перцевих відомі всьому світу. Кожне суцвіття-кисть цієї ліани несе на собі до п’ятдесяти плодів-горошин, що складаються з оболонки-навколоплідника і серцевини. Змінюючи час збору плодів і методи їх обробки, отримують чотири види перцю: чорний, білий, зелений і червоний. Всі ці види перцю, звичайно ж, різні за смаковими якостями і мають різний аромат. Чорний перець гострий, з лісовим ароматом, білий — більш м’який, а смак зеленого можна назвати освіжаючим.

Чорний перець горошком

На санскриті чорний перець називається “Марич”. Це одне з імен Сонця, і чорний перець отримав цю назву завдяки сконцентрованій в ньому величезній кількості сонячної енергії. Саме тому всі індоарійські системи медицини використовують перець в своїх еліксирах.

Ви знали, що щоденний раціон багатьох йогів складається тільки з семи зерен чорного перцю, прийнятих зі склянкою теплої води. Як таке можливо? Справа в тому, що чорний перець спонукає тіло вводити в новий цикл поживні речовини, що вже знаходяться в організмі, так що нової їжі тілу аскета не потрібно.
  • Чорний перець є відмінним природним антиоксидантом, поліпшує здатність організму розкладати різні шкідливі речовини.
  • Часте вживання їжі, в якій використовується значна кількість цієї приправи, дозволяє позбавитися від зайвої ваги, оскільки перець прискорює процес розщеплення жирових клітин.
  • За рахунок високого вмісту в приправі пиперина, його рекомендують приймати людям з хворобою вітиліго.
  • Також чорний перець горошком корисний при астмі, хворобах горла, геморої, нетравленні шлунка, радикулітах, лихоманки, інфекції сечового міхура і як тонізуючий засіб.
  • Перець вважають пряністю, що підвищує сексуальне бажання.

Як би там не було, на сьогоднішній день чорний перець – доступна і поширена спеція, для отримання якої в хід йдуть недостиглі, лише тільки початківці червоніти плоди рослини, які ошпарюють окропом і потім сушать на сонці. Він цього оболонка плоду буріє і зморщується, визначаючи звичний темно-бурий (чорний) колір цього перцю.

Смак чорного перцю різкий, гострий, подразнює слизові оболонки стравоходу, рота і носа, а тому сприяє апетиту і кращому засвоєнню з’їденого. Діюча речовина, що визначає гостроту смаку круглого перцю — пиперин. Під впливом пиперина в організмі людини виділяються бета-ендофіни і серотонін — гормони радості, ще одним властивостей якого є знеболюючий ефект.

Чорний перець це в усіх відношеннях універсальна приправа, яку можна додавати в будь-які бажані страви, або напої. Рекомендована добова доза, не більше 4 мг.

Що цікаво: в давнину, тисячу горошин чорної прянощі використовували для зважування товарів. Вага її в такій кількості становить рівно 460 мг

У наступній статті ми познайомимо Вас з “родичами” чорного перцю — його червоним, білим і зеленим побратимом-горошком.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.