Страва родом із Південної Індії.
Neer dosa/Ніір Доса – м’які, тонкі, легкі мереживні млинці з рисового тіста.
ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:
1 склянка звичайного рису
1,5-2 склянки води (при необхідності)*
сіль за смаком
олія для змащування сковороди
*Кількість води залежить від рису – тісто має бути, як рідка сметана
ПРИГОТУВАННЯ
- Замочіть 1 склянку рису у воді години на 3-4 або на ніч
- Злийте рідину та подрібніть рис у кухонному комбайні до стану однорідної рідкої кашки.
- Перелийте рисову суміш у зручну глибоку посудину і додайте до неї сіль і воду – приблизно 2 склянки води на 1 чашку рису.
- У чавунній сковороді невеликого діаметру (або сковороді з антипригарним покриттям) розігрійте приблизно 0,5 чайної ложки олії на млинець.
- За допомогою черпачка налийте трохи рисового тіста на сковорідку, як ми це робимо із звичайними млинцями. Тільки не розвозіть тісто по сковорідці за допомогою черпака, а круговими рухами повертайте сковорідку, щоб тісто рівномірно по ній розподілилося.
- Накрийте кришкою сковорідку і смажте Доси до готовності. Але не засмажуйте їх до коричневого кольору і не перевертайте – готова Доса повинна гарно мережитися і відставати від сковороди.
- Складіть Досу “трикутником” і викладіть індійські рисові млинці на тарілку таким чином, щоб гарячі Ніїр Доса не торкалися один одного – інакше злипнуться.
- Подають Ніір Доса гарячими та холодними із солоними або солодкими підливами. У нашому випадку це були гострі гриби по-керальськи. І це було: “Ммммм!”