Давно відомо, що ваніль допомагає нашому організму виробляти серотонін – гормон радості і задоволення, а також є одним з сильнодіючих природних афродизіаків
У світі вирощується незрівнянно менше ванілі по відношенню до реального і потенційного попиту на цю пряність. Саме тому справжня ваніль – досить дороге задоволення. Однак якщо ви думаєте, що пропонований МАСАЛЕ стручок ванілі це взагалі “ні про що”, то ви помиляєтеся:
- 1/20 частини стручка ванілі досить на 1 порцію будь-якої страви
- 1/4 ванільною палички вистачає на 1 кілограм продукту
ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДГОТУВАТИ ВАНІЛЬНУ ПАЛИЧКУ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ
- Ванільний стручок акуратно розрізаємо в довжину на дві частини.
- Зворотною стороною ножа або ложечкою зчищають найдорожчу частину ванілі – її насіння.
- Далі ви можете використовувати як обидві складові частини ванільною палички, так і окремо кожну з них. Найчастіше в кулінарії використовуються саме насіння ванілі
САМІ ПРОСТІ ВАРІАНТИ ЗАСТОСУВАННЯ ВАНІЛІ
- Для самих ледачих: стручок ванілі можна покласти в цукорницю – це додасть цукру особливий аромат.
- Щоб приготувати десерти, в тому числі ванільний крем, стручок прянощі розрізають, відокремлюють насіння і проварюють все в молоці або вершках.
- Для приготування звичного всім ванільного цукру в тісто або як посипку готової випічки – 0,5 кг цукрової пудри розтирають з 1 стручком прянощі.
У домашніх умовах можна приготувати ванільний екстракт
Для цього:
- паличку ванілі готуємо вже знайомим нам способом, відокремлюючи насіння від стручка, ріжемо його на шматочки по пару сантиметрів
- насіння з порізаним стручком засипаємо в скляний або керамічний посуд з щільною кришкою і заливаємо їх 30-50 мл 40-70% спирту або коньяку
- настоюємо екстракт в прохолодному темному місці не менше 2-3 тижнів, періодично його струшуючи.
Термін зберігання такого екстракту до півроку, а використовують настоянку ванілі для приготування тіста, десертів і напоїв – по 3-5 крапель на одну порцію.
Ваніллю ароматизують не тільки солодощі – якщо змішати насіння ванілі з оливковою олією, то отримана суміш розмалює страви з м’яса, птиці, морепродуктів і соусів, надавши їм незвичний солодкий аромат, який складно забути…