Морські водорості не зникають з нашого столу. Але ми приділили особливу увагу норі і вакаме після повідомлень про пожежі в Чорнобильській зоні. Тому що одна справа — дивитися відмінний британо-американський серіал про аварію на ЧАЕС або їздити в Прип’ять на екскурсію, і інше — коли вітер приносить до наших домівок попіл палаючого Рудого лісу.
Жителям багатостраждальної України все ж не варто забувати про важливість наявності в щоденному раціоні продуктів, багатих на йод, які сприяють виведенню з організму радіації.
Йодовмісні продукти
Лідери за вмістом йоду — морепродукти (морські водорості, креветки і морська риба, багаті омега-3 жирними кислотами).
Вегетаріанцям частково допоможуть замінити містяться в рибі жири — пророщена пшениця, перепелині яйця, киноа, чіа, кунжут, будь-які каші і бобові.
Слід збільшити споживання води, зеленого чаю, кисломолочних продуктів (вони заповнять кальцій, що вимиває з організму, і поліпшать обмін речовин), темнолистової зелені, горіхів, кунжуту.
Клітковина
Приділіть увагу клітковині, стимулюючої травлення, яка абсорбує і виводить з організму радіонукліди. Тут на користь підуть висівки, житнє борошно грубого помелу, насіння чіа, звичайні або пророщені зерна пшениці, льону, гречки, а так само багаті не тільки клітковиною, а й вітамінами овочі, фрукти і ягоди.
Пектин, що міститься в рослинній їжі, в процесі засвоєння їжі перетворюється в полігалактуронову кислоту, яка протягом кількох годин з’єднується з радіонуклідами і токсичними важкими металами, і безпечним шляхом виводить велику їх частину з організму.
Тіло людини унікально, в тому числі і тим, що в більшості випадків самостійно успішно справляється із зовнішніми “ворогами”. Однак йому необхідна наша допомога — усвідомлений підхід до харчування, регулярне помірне фізичне навантаження і адекватний позитивний настрій.
Будьмо здорові! 🙏