Старіння шкіри — це складний процес, що включає внутрішні і екзогенні причини. Внутрішнє старіння шкіри неминуче, але екзогенне старіння викликане впливом шкідливого впливу навколишнього середовища і може бути, принаймні частково, попереджено.
Фотоокислювальне пошкодження шкірного покриву, викликане ультрафіолетовим випромінюванням (УФІ), є головною причиною старіння шкіри, явище, відоме як фотостаріння. УФІ активізує запальні процеси, прискорює фізіологічне старіння і призводить до типової шкірної / епідермальний дегенерації. Також добре встановлено, що шкірне опромінення УФ-випромінюванням сприяє розвитку раку шкіри.
Рослинні поліфеноли мають протизапальні, імуномодулюючі, антиоксидантні властивості і репаративними діями, і можуть бути використані для профілактики різних шкірних розладів, викликаних надмірним впливом УФ променів.
Для вивчення анти-фотоканцерогенних ефектів рослинних поліфенолів був проведений ряд дослідів на тваринах і людях, в результаті чого були отримані докази того, що поліфеноли какао, особливо ті, що належать до сімейства флавоноїдів, представляють собою натуральну природний і вельми ефективний фотозахист. Гістологічні та аналітичні дослідження показали, що місцеве застосування екстрактів какао (теоброміну) помітно перешкоджало утворенню зморшок, сприяло поліпшенню сполучних тканин і накопиченню колагену.
Один з експериментів було проведено в природних умовах і довів сильну протизапальну, антиоксидантну, фотозахисну і хіміопрофілактичну дію какао після його споживання в їжу. У подвійному сліпому клінічному дослідженні брали участь дві групи жінок зі здоровою і нормальною шкірою, які протягом 12 тижнів вживали розчинений у воді какао-порошок з високим і низьким вмістом флаванола. Вже через годину після прийому какао шкірний кровотік посилювався майже в два рази, а на 12-му тижні досліджень насичення шкіри киснем збільшилася на 100%. Схожі результати показали дослідження групи людей, які регулярно вживають 20 г в день темного високоякісного шоколаду.
Надані дослідженнями дані ясно продемонстрували здатність какао-продуктів модулювати критичні біохімічні реакції за допомогою пероральних і топічних рецептур, що робить какао перспективним кандидатом для подальших дерматологічних застосувань в лікувально-профілактичних цілях і в косметології. Крім того, антиоксидантні та протизапальні властивості поліфенолів у плодах какао-дерева можуть становити основу можливого протипухлинного впливу какао на організм людини, що досить актуально, з огляду на тенденцію до зростання кількості ракових захворювань у світі.
Стаття заснована на роботах наступних авторів: Scapagnini, G.; Davinelli, S. and Gonzalez, S. wrote the paper. Micali, G. and Gonzalez, S. contributed to dermatological aspects. De Lorenzo, A.; Renzo, L.; Olarte, H. and Cicero, A. contributed to nutritional aspects. Scapagnini, G.; Davinelli, S. and Olarte, H. contributed to molecular biology aspects. Micali, G.; De Lorenzo, A.; Renzo, L. and Cicero, A. contributed to the conclusions and reading the manuscript.