Ми додаємо стравам зміст!
  • Пн-Пт: 10:00 - 20:00
  • Суб: 10:00 - 18:00
  • Нд: вихідний
Ми додаємо стравам зміст!

Mitti Attar – примарна душа індійського дощу

Кожен з нас сприймає дощ по-різному. Але запитай нас: «А чим саме пахне дощ?» І відповідь буде приблизно однакова, незалежно від того, в якому б куточку планети люди не перебували. Дощ володіє унікальним ароматом, який наш нюх визначає як запах штормової свіжості, мокрої зелені і вологої землі.

У середині 19 століття два австралійських минералога Ізабель Беар і Річард Томас досліджували цей метеорологічний аромат в надії знайти елемент, який надає йому характерну «дощову» нотку. Зрештою, вони виявили його джерело – органічні суспензії в повітрі (терпени), що містяться в ефірних маслах рослин: пряний холодок імбиру, густа свіжість хвої і солодкі аромати квіткових бутонів.

Ще одна речовина, що визначає запах дощу, це геосмін, який виробляють мікроорганізми, які живуть у грунті . Саме геосмін пахне пухкою тільки що перекопаною землею. Більшість людей дуже чутливі до цього запаху і здатні розпізнати його в самій незначній концентрації. Сприйнятливість до геосміну людина придбала в результаті еволюції: колись нам усім доводилося шукати воду.

Вчені – поетичний народ. В ході своїх досліджень Беар і Томас придумали для запаху дощу ефектну назву, визначивши цей аромат як «петріхор» – від грецьких слів petra (камінь), і ichor (кров богів). Ось тільки петріхор в чистому вигляді отримували задовго до вчених більше трьох тисяч років тому індійські парфумери в районі сучасного міста Каннаудж, штат Уттар-Прадеш.

Багато століть і до цього дня Каннаудж славиться видобутком тонких ароматів – рожевої води, жасмину і ветівера, чий густий і важкий, ні з чим незрівнянний аромат, описано в тамільській міфології. Однак жителі міста парфумерів славляться ще одним унікальним досвідом – вони вміють зберігати аромат дощу.
Вважається, що індійці першими зуміли видобути з дощу його примарну душу. З покоління в покоління парфумери Каннаудж виробляють так званий Mitti Attar, і сировиною для нього служать не квіткові бутони, а диски мулової глини, які за добу випалювання в печі і шести годин подальшої безперервної дистиляції віддають терплячим майстрам свій унікальний аромат.

Для того щоб Мітти Аттар з’явився, необхідно щоб сандалове дерево, з якого отримують базову олію, змужніло, досягнувши сорокалітнього віку, але головне – місяці виснажливої спеки допоки не прийдуть мусони. І під краплями благословенного дощу індійська земля сповнюється п’янким свіжим ароматом, який неможливо забути.

Веди звеличують лікувальне значення Мітти Аттар, чиї стійкі, свіжі і густі відтінки дарують тілу позбавлення від хвороб, а душі – радість буття, проганяючи найсильнішу депресію. Адже аромат дощу незмінно зачаровує, пробуджує жагу до життя і повертає нам забуте почуття гармонії з природою.

Фото з джерела Еaudemode

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

мелена куркума

Цікаві факти про куркуму

Хоча куркума відома своєю користю для здоров’я та різноманіттям використання, вона також може бути предметом деяких цікавих і кумедних фактів. Куркума забарвлює

ореховый десерт

Веганський лимонно-малиновий чізкейк без борошна

Сьогодні в нашу скарбницю додається шикарний рецепт лимонно-малинового чізкейку. Пиріг дуже ніжний, просто тане у роті! Чізкейк підходить для сироїдів. Лимонно-малиновий чізкейк

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

Залиште свої
контакти

і ми Вам зателефонуємо