Ми додаємо стравам зміст!
  • Пн-Пт: 10:00 - 20:00
  • Суб: 10:00 - 18:00
  • Нд: вихідний
Ми додаємо стравам зміст!

Маркування кокосової олії: очищена, рафінована

Друга стаття серії з інформацією, що полегшує вибір якісної кокосової олії на ринку України. Першу статтю стосовно кращих сортів кокосової олії можна прочитати ТУТ
А сьогодні ми говоримо про маркування і класифікації олій:

  • 100% PURE COCONUT OIL — 100% ОЧИЩЕНА КОКОСОВА ОЛІЯ
  • COCONUT OIL — CRUDE OIL — КОКОСОВА ОЛІЯ НЕОЧИЩЕНА
  • COCONUT 76, 90, 102
  • COCONUT OIL: RAW — КОКОСОВЕ МАСЛО НЕОБРОБЛЕНЕ
  • COCONUT OIL: RBD — РАФІНОВАНА КОКОСОВА ОЛІЯ
  • ЩО ТАКЕ MCFA / MCT, ПОЗНАЧЕНІ НА ТАРІ З КОКОСОВОЮ ОЛІЄЮ
100% PURE COCONUT OIL — 100% ОЧИЩЕНА КОКОСОВА ОЛІЯ

Перший приклад неправильного використання термінології. У певному сенсі слова, визначення “100% чисте” може бути використано для опису двох категорій продукції:
1) 100% натуральний — для збереження чистоти первинного продукту була проведена його незначна обробка без застосування шкідливих хімічних розчинів
2) 100% очищений — чистота продукту була досягнута за допомогою RBD (рафінування, знебарвлення, дезодорування) або інших безпечних методів обробки.

Тобто, ринкове визначення товару, як “100% чистого” може бути застосовано до натуральної кокосової олії, яка вважається “100% очищеною”, а не чистою (сирою). Однак, якщо натуральне кокосове масло не обробляється належним чином, його чистота може бути гірше рафінованих сортів. Можливо, під час його обробки і не були використані хімічні розчинники, однак процес очищення привів до наявності в кокосовій олії дуже високий вміст вологи, вільних жирних кислот або інших складових, що автоматично робить “100% чисту натуральну кокосову олію” нестабільною і небажаною для вживання.

COCONUT 76, 90, 102 тощо

Ці цифри позначають температуру плавлення конкретного типу кокосової олії.
Оскільки кокосова олія у природному стані плавиться при температурі 76 градусів за Фаренгейтом (близько 25 градусів за Цельсієм), більш високі числа на маркуванні автоматично позначають різну ступінь гідрування кокосового масла. Якщо в твердому стані гидрогенізация становить 76 градусів за Фаренгейтом, то продукт в упаковці вже називається кокосовим стеарином, а не кокосовою олією. І подібний продукт може бути використаний в технічних цілях, для миловаріння або для виготовлення свічок, але стеарин ні в якій мірі не застосовуть в їжу або у якості засобів по догляду за тілом!

COCONUT OIL — CRUDE OIL — КОКОСОВА ОЛІЯ НЕОЧИЩЕНА

Як ми вже знаємо, сировиною для кокосового масла служить копра (висушена м’якоть кокосового горіха), що пройшла екструзію (використання спеціальних пресів) і екстракцію (спосіб вилучення речовини з розчину або сухої суміші за допомогою відповідного розчинника). Тобто, подібне маркування товару позначає низьку якість кокосового масла без належної очистки, чий хімічний склад, колір і запах роблять його непридатним для використання в косметиці або в їжу.

COCONUT OIL: RAW — КОКОСОВЕ МАСЛО НЕОБРОБЛЕНЕ

Для харчової промисловості це означає, що в процесі обробки кокосова олія не була підігріта вище 96 градусів за Фаренгейтом, температури, яка знищить більшість його природних ферментів.

Насправді, уникнути подібної температури при очищенні натурального кокосового масла практично неможливо, так як обробка копри зі збереженням усіх корисних речовин горіха кокосової пальми досяжна виключно за допомогою сучасного процесу вологого очищення з використанням високоефективної безперервної центрифуги, як це роблять наші нові партнери при віготовленні олії. Це малодоступно, оскільки дуже дорого. Альтернативою є безперервна система сушки повітря, однак і ця технологія все ще досліджується і до сьогоднішнього дня не використовувалася у виробництві масла.

COCONUT OIL: RBD — РАФІНОВАНА КОКОСОВА ОЛІЯ

RBD — значить очищену, вибілену і дезодоровану кокосову олію. Це ціла серія очищення, що включає в себе як мінімум три стадії обробки:

  • підготовка матеріалу
  • екстракція (спосіб вилучення речовини з розчину або сухої суміші за допомогою відповідного розчинника)
  • безпосереднє очищення.

Здобуте сире масло обробляється лугом для видалення вільних жирних кислот, потім його необхідно очистити водою з використанням вакууму, щоб прибрати непотрібні запахи (найчастіше — в процесі очищення зникає і сам натуральний аромат кокоса), і, нарешті, суміш фільтрують вуглецем, щоб позбутися від природного жовтого або темного кольору масла, властивого сирому продукту.

RBD — це, в принципі, їстівні олії, яке використовуються у харчових і косметичних цілях. Їх також маркують Coconut Oil 76, тобто, як ми вже згадували раніше, маслом з температурою плавлення 76 ° F або 25 градусів за Цельсієм.

Інше питання: чи є подібне масло безпечним, якщо при його очищенні були втрачені основні корисні речовини кокоса, та до того ж використані різні кислоти і реактиви?

ЩО ТАКЕ MCFA / MCT, ПОЗНАЧЕНІ НА ТАРІ З КОКОСОВОЮ ОЛІЄЮ

Перш за все слід розуміти, що MCFA і MCT — це дві різні речі.

MCT — це середньоланцюгові жирні кислоти (тригліцериди), що містяться в кокосовій або пальмовій оліях. Для посилення / збільшення їх кількості в олії, при обробці копри використовують процес схожий з фракціонування, що за підсумком робить масло подібної класифікації синтетичним, тобто — далеким від поняття “натуральне”.

MCFA — натуральні середньоланцюгові жирні тригліцериди (капронової (C8), каприловий (C10) і лауринової (C12) жирних кислот), що є основною жирних кислот у складі натурального кокосового масла.

MCFA дуже корисні для здоров’я і харчування. Відрізняються антибактеріальними і антигрибковими властивостями, а також їх відрізняє від MCT стабільність як у складі продукту, так і в організмі люини. MCFA присутній в материнському молоці і лише в декількох рослинних маслах, таких як кокосова олія, пальмова, олія Бабассу і в маслі копайби.

Далі буде.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

мелена куркума

Цікаві факти про куркуму

Хоча куркума відома своєю користю для здоров’я та різноманіттям використання, вона також може бути предметом деяких цікавих і кумедних фактів. Куркума забарвлює

ореховый десерт

Веганський лимонно-малиновий чізкейк без борошна

Сьогодні в нашу скарбницю додається шикарний рецепт лимонно-малинового чізкейку. Пиріг дуже ніжний, просто тане у роті! Чізкейк підходить для сироїдів. Лимонно-малиновий чізкейк

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

Залиште свої
контакти

і ми Вам зателефонуємо