Ми додаємо стравам зміст!
  • Пн-Пт: 10:00 - 20:00
  • Суб: 10:00 - 18:00
  • Нд: вихідний
Ми додаємо стравам зміст!

Кокосове молоко: походження і користь. Де купити в Україні?

кокосове молоко користь

Давайте з’ясуємо, що ж таке кокосове молоко, його походження та користь. Перш за все, кокосове молоко слід відрізняти від «кокосової води» (кокосового соку) — натуральної рідини, що знаходиться всередині кокосового горіха. На відміну від кокосової води, кокосове молоко отримують штучним шляхом, змішуючи подрібнену м’якоть кокоса і очищену воду.

Етапи виготовлення напою зі стиглої м’якоті кокосу

  1. Перший віджим. Найкориснішим і дорогим вважається молоко з кокоса першого віджиму. Це тягуча, густа суміш з високим ступенем жирності і великою концентрацією корисних речовин.
  2. Другий віджим. Продукт другого віджиму отримують з сировини, що залишився після початкової обробки. Його поміщають в воду, щоб наповнити вологою. Після вторинної обробки виходить напівпрозорий напій — теж смачний, але менш корисний.

Чим корисне кокосове молоко?

Молоко кокоса володіє антибактеріальними, проносними, протигрибковими, антиканцерогенними властивостями. Напій добре втамовує спрагу, знижує відчуття голоду, позитивно впливає на травлення і зміцнює імунні сили організму.

Вміст жирів в кокосовому молоці в середньому становить 27%, вуглеводів – 6%, білків – 4%. Крім цього, молоко містить вітаміни В1, В2, В3, С. Напій багатий на кальцій, для прикладу, його зміст в 2 рази більше, ніж в козячому, і в 3 рази більше, ніж у коров’ячому молоці.

Хоча кокосове молоко і містить високий рівень насичених жирів, але ці жири мають в основному короткі та середні ланцюги жирних кислот, які, як правило, не відкладаються у вигляді жирів. Але вони дають іншу дуже важливу користь для організму: такі жирні кислоти забезпечують миттєву енергію.

Ефективність кокосового молока виявлено при лікуванні захворювань травлення. В силу високого вмісту лауринової кислоти напій показаний при виразкових ураженнях органів травлення. Продукт має антибактеріальну дію, зменшує симптоми гастриту, виразки.

Як обрати кокосове молоко?

  • У складі молока не повинно бути штучних добавок. Основні інгредієнти напою — м’якоть кокоса і очищена вода.
  • Кокос — добре, гуарова камідь — не так щоб дуже.
  • Є кілька видів продукту: паста і молоко. Кокосова паста дуже жирна, а для отримання молока її потрібно розводити водою.
  • На упаковці повинні бути значки, що підтверджують якість продукту (bio, organic).
  • Перевагу потрібно віддавати ємностей невеликого обсягу — відкрите молоко зберігається в холодильнику не більше 3 діб.

За дослідженнями філіппінських педіатрів, діти з легеневими захворюваннями різної етіології, що вживають кокосове молоко разом з антибіотиками, видужували швидше тих, хто приймав тільки антибіотики.

У кокосовому молоці повністю відсутні глютен і холестерин. Для людей, організм яких не переносить звичайне молоко, що містить білок тваринного походження, або ж для тих, хто дотримується вегетаріанського способу харчування, кокосове молоко – прекрасна альтернатива напою.

Дивовижні властивості кокосового молока

  • Профілактика онкологічних патологій
  • Сприятливий вплив на серце, стан судин, попередження атеросклерозу
  • Підвищення гемоглобіну (склянка кокосового молока забезпечує організм 20% добової норми заліза)
  • Стимуляція роботи щитовидної залози і надниркових залоз
  • Поліпшення функцій травлення (в числі іншого кокосове молоко прекрасно підходить для боротьби з запорами)
  • Стимуляція імунної системи організму
  • Нейтралізація кишкових паличок, позбавлення від паразитів
  • Зниження рівня глюкози і холестерину в крові
  • Підтримка нормального стану мікрофлори кишечника
  • Допомога при апатії, втомі, нестійкості до стресів
  • Поліпшення роботи мозку
  • Прискорення набору м’язової маси
  • Очищення організму від токсичних скупчень
  • Поліпшення зору, зміцнення кісткової тканини
  • Боротьба з раннім старінням

До усього вищеперерахованого, смакові якості кокосового молоко активно використовуються в кулінарії, і його можна знайти в складі багатьох натуральних косметичних засобів, але це — теми для наших майбутніх публікацій.

Протипоказання кокосового молока

  • При непереносимості фруктози
  • Якщо виявлена ​​алергія на компоненти даного напою
  • При схильності до діареї
  • При гіперфункції щитовидної залози
  • Продукт першого віджиму має високу поживністю, тому його краще не вживати при ожирінні. У цих випадках концентрований напій розбавляється кип’яченою водою.
  • Так як кокосове молоко є незвичним для нашого раціону, перед першим вживанням слід ретельно зважити користь і шкоду продукту, і особливо це стосується майбутніх мам і жінок в період лактації. Втім, теми вживання кокосового молока при вагітності ми торкнемося в наступній статті, так як користі від екзотичного напою можна витягти незрівнянно більше передбачуваної шкоди.

Що робити, коли купили кокосове молоко в жерстяній банці?

Бляшані упаковки мають властивість окислюватися, що негативно впливає на смак і збереження кокосового молока. Бісфенол-А (BPA) є хімічною речовиною, яка використовувалася в споживчих товарах з 50-х років минулого століття і досі широко застосовується при виробництві тарів для консервів і в контейнерах для багаторазового використання. Його також достатньо в DVD-дисках, стільникових телефонах, автомобільних деталях і спортивному обладнанні. Хоча дослідження по BPA все ще неоднозначні (деякі дослідження вказують на шкоду, а інші — ні), але з огляду на невизначеність, має сенс уникати їх, коли це можливо. Тобто, якщо ви придбали кокосове молоко (або будь-який інший продукт) в жерстяній банці, одразу після розкриття перелийте рідину в скляну ємність.

Калорійність кокосового молока

Це низькокалорійний продукт, який швидко засвоюється. У 100 г напою міститься близько 152-230 ккал, а консервований магазинний продукт містить близько 190 ккал.

Склад кокосового молока

  • 24 амінокислоти
  • Поліненасичені кислоти класу Омега-3, 6, 9
  • Вітаміни груп B, A, C, PP, K, E
  • Моно- і дисахариди
  • Клітковина
  • Мідь, натрій, селен, кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк, марганець
  • Ефірні масла
  • Жирні кислоти (пальмітинова, лауринова, каприновая, стеаринова)
  • Антиоксиданти
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

мелена куркума

Цікаві факти про куркуму

Хоча куркума відома своєю користю для здоров’я та різноманіттям використання, вона також може бути предметом деяких цікавих і кумедних фактів. Куркума забарвлює

ореховый десерт

Веганський лимонно-малиновий чізкейк без борошна

Сьогодні в нашу скарбницю додається шикарний рецепт лимонно-малинового чізкейку. Пиріг дуже ніжний, просто тане у роті! Чізкейк підходить для сироїдів. Лимонно-малиновий чізкейк

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

Залиште свої
контакти

і ми Вам зателефонуємо