У всьому світі чорна сіль також відома як Кала Намак, гімалайська кам’яна сіль, Сулеман Намак, чорна гімалайська сіль, пада-лун, індійська вулканічна кам’яна сіль і ін.
Склад Кала Намака досить цікавий. Крім присутності хлориду натрію, який, власне і надає солі її солоний смак, ця сіль також містить домішки сульфату і сульфіду натрію, сульфіду заліза, що відповідає за її темно-фіолетовий колір, і сірководню — з’єднання, якому сіль зобов’язана своїм характерним запахом тухлих яєць.
Хоча Кала Намак — звичайна справа в Індії, його найчастіше класифікуються в три сорти по всьому світу: чорна вулканічна сіль, чорна ритуальна сіль і гімалайська кам’яна сіль.
Чорна вулканічна сіль
Також відома як гавайська кам’яна сіль, яка пахне як земля після посухи або пожежі, і походить з Гаваїв. Вона відома тим, що надає стравам димний аромат, і нею часто посипають страви в кінці приготування.
Чорна ритуальна сіль
Чорна ритуальна сіль не є їстівною, оскільки її виготовляють шляхом змішування золи, деревного вугілля, морської солі і деяких штучних барвників чорного кольору. Також відома як сіль відьом. В Азії її зазвичай посипають по дому або тримають під ліжком, щоб відганяти злих духів і негативну енергію.
Чорна гімалайська сіль
Це найпоширеніший сорт солі за її глибокий пікантний смак. Вона не тільки має певні лікувальні властивості, але і надає страві особливий густий і темний аромат.
Чорна сіль — це не примха, маркетинговий хід або будь-який інший продукт харчування, який недавно зробив величезний камінг-аут на індійську кухню. Вона завжди залишалася невід’ємною частиною індійської кухні і в ароматних стравах Бангладеш, Пакистану і Непалу. Згадка про Кала Намак датується 300 роком до нашої ери і сіль широко відома своїми лікувальними властивостями.
Переваги чорної солі
Стимулює травлення
Кала Намак — чудовий засіб для тих, хто страждає від проблем з травленням. Він стимулює вироблення жовчних соків в печінці і, в свою чергу, допомагає організму засвоювати жиророзчинні вітаміни в тонкому кишечнику. Жовчні соки також допомагають травленню і зменшують метеоризм.
Зменшує печію
Аюрведичні практики рекомендують замінити чорної сіллю звичайну сипучу сіль, щоб зменшити печію. Кала Намак обмежує рівень кислоти і зменшує рефлюкс і інші симптоми, пов’язані з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ).
Знижує здуття живота
Якщо ви страждаєте від здуття живота, все, що вам потрібно — це щіпка чорної солі. Унікальний хімічний склад чорної солі, включаючи високий вміст хлориду натрію разом з залізом, марганцем, оксидом заліза, сульфатом, допомагає зменшити утворення газів, тим самим знижуючи здуття живота і метеоризм.
Полегшує м’язові судоми
Якщо ви часто прокидаєтеся з м’язовими судомами в литкових м’язах, це свідчить про зневоднення або додаткове навантаження на м’язи ніг. Калій, мінерал, що міститься у великій кількості в чорній солі, сприяє нормальній роботі м’язів і запобігає раптовим болючим судом. Лікувальні властивості чорної солі також допомагають запобігти остеопорозу.
Регулює артеріальний тиск
Чорна сіль часто рекомендується як альтернатива білої солі. Вона служить природним розчинником крові і може регулювати артеріальний тиск.
Покращує сон
Вживання Кала Намака може зменшити прояви безсоння, яке найчастіше є результатом порушення балансу мелатоніну. Вживання на вечерю їжі, приправленої чорної сіллю, врівноважує рівень мелатоніну і допомагає виспатися.
Однак лікувальні властивості не роблять чорну гімалайську сіль або будь-який інший природний суперфуд такою собі чарівною пігулкою від усіх хвороб. Ні в якому разі! Чари як завжди діють тільки за умови постійного регулярного вживання корисних продуктів в помірній кількості.
Щодо рекомендованої дози вживання чорної або рожевою гімалайської солі, то вона становить не більше 6 грамів в день для здорової людини і 3 г для тих, хто страждає підвищеним артеріальним тиском.
Залишайтеся здоровими!