Хліб на заквасці з цільнозернового житнього борошна

Представляємо вашій увазі вдосконалений рецепт житнього хліба!
Процес випічки хліба не складний, але тривалий. Найголовніше – запастися терпінням

Починати приготування хліба краще з пізнього вечора. Тоді до обіду наступного дня хліб буде вже готовий, а ще через добу ви оціните, наскільки він незрівнянний!

Отже, в миску для подальшого замішування тіста кладемо 2 столові ложки закваски, 250 г житнього борошна і, поступово додаючи воду, замішуємо тісто. За консистенцією воно повинно бути схоже на густу сметану.
Накриваємо кришкою і залишаємо на 7-12 годин. За цей час наша опара повинна збільшитися мінімум в два рази!
Відбираємо з опари 2 повні столові ложки в банку, присипаємо зверху трохи борошном (щоб заквасці було, що поїсти), закриваємо банку і ставимо в холодильник. Закваска буде там зберігатися до наступного приготування хліба. Час зберігання такої закваски – максимум днів сім.

закваска для ржаного хлеба
До тіста, що залишилося, додаємо:

400 г житнього борошна
1 чайну ложку солі без гірки
100 мл води
насіння, льон, горішки, кунжут – за бажанням, але не більше 10% від основної маси тесту. До речі, кунжут служить хорошим розпушувачем для хліба.

Замішуємо тісто, поступово підливаючи воду. Тісто має тримати форму, якщо його викласти гіркою, і при цьому бути м’яким і податливим.
Тісто на житньому борошну практично не потрібно вимішувати. Воно легко і швидко виходить потрібної консистенції.

Далі можна вибрати два варіанти випікання:
– в формі
– сформувати буханець

  • До випічки повертаємося по суті годин черед 10-12 після додавання закваски у перший раз
  • Ми випікали хліб у попередньо змащеній маслом формі.
  • Все тісто викладаємо у форму і рівномірно розподіляємо по ній (силіконової лопаткою це зробити найлегше). Якщо ж Ви формуєте буханку ( “паляницю”), то зверху рекомендуємо посипати її мукою.
  • Підготовлений хліб ставимо в тепле місце (в нашому випадку це була духовка) з температурою не вище 40 градусів і залишаємо на 5 годин. Через 5 годин хліб повинен підійти майже в два рази.
  • Включаємо духовку на температуру 200 С і встановлюємо таймер на 30 хвилин. Через 30 хвилин накриваємо форму зверху фольгою і випікаємо ще 20 хвилин. Виймаємо хліб з духовки і ставимо на решітку остигати.

Житній хліб стає максимально смачним через добу після випікання. Розрізати його гарячим / теплим не рекомендується. Йому необхідно вистоятися!

Чарівної вам випічки!

хлеб ржаной на цельнозерновой муке
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.