Гвоздика – прянощі дуже корисна, має широкий спектр лікувальних властивостей. Аюрведою вона здавна використовується для лікування легенів, шлунка, поліпшення стану лімфатичної системи, як дезінфікуючий, протимікробний і протипаразитарний засіб, а також для зігрівання та знеболення.
Гвоздика – це природне болезаспокійливе, антисептичний, спазмолітичний, потогінний засіб. Пряність здавна широко застосовувалася при зубних захворюваннях, для посилення потуг і перейм, для прискорення загоєння ран і при очних хворобах.
Такі чудові цілющі властивості, головним чином, забезпечує евгінол, з якого складається ефірне масло гвоздики (на більш ніж 70%).
Аюрведичні характеристики гвоздики
Вплив на трідоша: Капху і Вату знижує, Пітту підвищує.
Смак: Гіркий, гострий, що забезпечує зігріваючу енергетику.
Дія: Прибирає мокроту, гази, стимулює, знеболює, афродизіак.
Впливає на тканини: Лімфатична система (очищає кров), нервова системи (позбавляє від болю), м’язи (знімає спазми, корисна перед пологами для посилення ефективності передпологових перейм), кістковий мозок, репродуктивні тканини (стимулює матку, нормалізує менструальний цикл, лікує імпотенцію).
Способи застосування гвоздики
- приправа
- відвари водні та спиртові настоянки
- ефірне масло у складі різних мазей, розчинів, лосьйонів, зубних паст, парфумів, масажних масел
- у вигляді компресу
- в ароматичних лампах.
- Гвоздика має протипоказання: стану підвищеної Пітта-доши, запальні процеси, зневоднення, підвищений артеріальний тиск.
Корисні властивості гвоздики
- скорочує процеси запалення при пародонтиті, усуває зубний біль, оздоровлює і дезодорує ротову порожнину
- проявляє високу антисептичну активність щодо багатьох інфекцій
- позитивно впливає на процес травлення, усуваючи метеоризм, здуття живота і діарею
- полегшує і запобігає нападам астми
- підвищує артеріальний тиск
- прискорює відновлення хрящів при травмах суглобів
- пригнічує паразитів
- нормалізує менструальний цикл
- є гарною підмогою для профілактики і лікування хронічних захворювань горла
- має здатність пригнічувати розмноження грибкової инфекци;
- покращує пам’ять і стимулює розумову діяльність
- виводить надлишок рідини з організму.