Гірчиця в перекладі з хінді «вanarsi rai» – означає «багатство Бенареса».
Перед тим, як додати в страву, насіння гірчиці підсмажують в олії. Це активує в них ароматичні масла, і вони в повній мірі виявляють свої пряні і лікувальні властивості і просочують їжу своїм гарячим горіховим ароматом. Гоструваті гірчичні зерна розпалюють вогонь травлення, стимулюють роботу шлунка і кишківника.
До складу гірчичного зерна входить гірчичне масло, алкалоїди та протеїн. Чорна гірчиця є найбагатшим джерелом вуглеводів, жирів, кальцію, калію, фосфору та інших поживних речовин.
- Гострий смак, яким володіє насіння чорної гірчиці, сприяє наданню зігріваючого ефекту на людський організм.
- Заспокійливим чином гірчиця діє на капху і вату, але в разі її надлишку, призводить в збуджений стан питту.
- Ця пряність здатна розпалити травний вогонь, порушити апетит, посилити секрецію шлункового соку, поліпшити обмін речовин і допомогти засвоїти важку їжу.
- Вона рекомендована як ефективний засіб при слабкості кишечника і запорах.
У Аюрведе чорна гірчиця використовується не тільки внутрішньо, але й зовнішньо
Наприклад, при суглобових болях
Перемелений в порошок макуха з гірчиці часто використовується у вигляді пов’язок і компресів.
Хороший лікувальний ефект можуть принести короткочасні ванни для ніг з гірчичного порошку при простудних захворюваннях.