Хоча куркума відома своєю користю для здоров’я та різноманіттям використання, вона також може бути предметом деяких цікавих і кумедних фактів.
Куркума забарвлює в жовтий колір все, до чого торкається — від одягу до кухонних стільниць. Це як природний хайлайтер!
Через стійкість кольору і особливу міць коренів турмеліку його часто використовують у мистецтві в якості матеріалу для різноманітних артоб’єктів та скульптур. Куркуму можна змішувати з іншими матеріалами, такими як глина або пап’є-маше, щоб урізноманітнити форми і текстури рукотворів.
Одним з видів мистецтва, в якому використовується куркума, є батік — техніка розпису тканин. Турмелік дає можливість створювати унікальні та оригінальні дизайни.
Щоб зробити з куркуми фарбу, її потрібно змішати з водою або іншим розчинником, який допоможе розподілити барвник рівномірно. Потім цю суміш наносять на тканину або іншу поверхню, яку потрібно забарвити. Після нанесення фарби потрібно дати їй висохнути та відфіксувати кольоровий пігмент шляхом змивання залишків куркуми.
Важливо зазначити, що колір, який дає куркума, може бути дещо нерівномірним та змиватись з часом. Тому, якщо ви плануєте використовувати куркуму як фарбу, варто додатково зафіксувати колір, наприклад, за допомогою оцту.
Куркуму сотні років використовували як природний антибіотик і засіб від неприємного запаху з рота, але недоліком є те, що через неї ваш рот і зуби можуть виглядати дещо…екзотично.
Куркума є популярним інгредієнтом масок для обличчя та засобів для догляду за шкірою, які можна зробити власноруч, але майте на увазі: якщо залишити її надовго, ви будете виглядати як Сімпсон. Пам’ятаємо в MASALE і такий досвід: з вечора на дівочих посиденьках після баньки забули використати кокосову олію під маски з куркумою і як результат — зранку реготали на все село. Помаранчевими були не тільки ми, але й наша малеча, одяг і постільна білизна.
Але головне: куркуму не просто так називають “спецією життя”. Це водночас посилання на її користь для здоров’я та вказівка на те, що куркума, по суті, найуніверсальніша пряність на вашій кухні.