Laddu is one of the most popular sweet dishes in India. Indians don’t need an excuse to eat something delicious, but Sesame Ladda is usually made during the Makara Sankranti or Sankranti festival, a Hindu holiday dedicated to the sun god Surya. It is celebrated every year on January 14-15 — on the day the sun moves into the sign of Capricorn, when the month of the winter solstice ends and the daylight hours begin to increase. That is why today we remind you of the recipe for sesame laddus.
You will need:
⅓ cup sesame seeds
¼ cup raw or roasted peanuts
¼ cup coconut flakes or coconut flour
½ cup coconut or any dark sugar
3 tbsp. water
¼ tsp. ground cardamom
coconut oil – a little for greasing the palms
Step #1
- Нагрійте пательню на середньому вогні і висипте в неї насіння кунжуту
- На повільному вогні 2-3 хвилини смажте кунжут, постійно його помішуючи
- Кунжут не треба підрум’янювати, лише трошки обсмажте для кращого розкриття аромату.
- Висипте кунжут у миску, нехай трохи охолоне.
- Якщо ви використовуєте сирий арахіс, то підсушіть його теж на повільному вогні, часто помішуючи, поки горішки не стануть хрусткими,а потім дайте йому охолонути. Якщо ж взяли вже обсмажений арахіс – пропустіть цей крок.
- На ту саму пательню висипте кокосову стружку і, постійно помішуючи, присмажте кокос до світло-золотавого кольору.
- Арахіс подрібніть у ступці або за допомогою блендеру, тільки не дуже дрібними шматками.
- Об’єднайте арахіс зі смаженим кокосовим горіхом, насінням кунжуту та додайте мелений кардамон.
- Все ретельно перемішайте та нехай воно трохи перепочине.
Step #2
- In a deep wok pour crushed (grated on a large grater or cut with a knife) coconut sugar and cover it with water
- Boil the syrup over low heat until it begins to bubble.
- You should keep stirring the syrup until it thickens to a caramel state. With coconut sugar from Masale, this process happens quite quickly.
- At this stage, turn off the heat and add a mixture of sesame seeds, desiccated coconut, crushed peanuts and cardamom to the wok.
- Mix everything thoroughly and very quickly (until the mixture thickens but is not so hot that you burn your hands) begin to form Laddu balls into it.
- Apply some oil or water on your palms to form the Laddu – about ½ -1 tablespoon per ball.
- Allow the sweets to cool.
- We recommend storing sweets in an airtight container with a lid at room temperature.