Кіноа або кінва – один з найкорисніших злаків, які досить рідко зустрічаються на нашому з вами столі. І це ми даремно. Адже рибофлавіну, клітковини, комплексних вуглеводів і фолієвої кислоти у кіноа більше, ніж у пшениці, ячмені та рисі.
Серед головних корисних якостей кіноа називають багатий зміст у продукті білка особливого складу. За своїми властивостями цей білок нагадує молоко. Він швидко і повністю засвоюється організмом. Тому кіноа ще називають “рослинне материнське молоко”.
Кіноа багата на лізин – амінокислотою, що сприяє кращому засвоєнню кальцію і загоєнню тканин
До складу киноа входить також амінокислота триптофан, яка допомагає у виробленні сератонина, так званого гормону щастя.
Важливо відзначити, що крупа кіноа не містить глютен, тому її можна вживати алергікам.
Кіноа широко використовується в кулінарії світу
- В Іспанії ці зерна входять в рецепт національної страви – паельї.
- В Італії іиноа варять, з’єднують з оливковою олією, великою кількістю в’ялених томатів і перцю. А також використовують в якості основи для теплого салату з оливками, тунцем, свіжими томатами і консервованою кукурудзою або горошком.
- У Греції люблять салат з зерен кіноа з м’яким сиром, свіжими помідорами і спеціями.
- Кіноа також перемелюють на борошно для випічки, що дозволяє домогтися повітряної текстури тесту.
- Пророщені зерна кладуть в салати і з’єднують з соєвим соусом, бальзамічним оцтом або часником.
- Поєднувати кіноа як гарнір можна з овочами, грибами, м’ясом і рибою.
Готується кіноа подібно звичного для нас рису (хоча по зовнішньому вигляду її часто порівнюють з пшоном)
- Перед приготуванням кіноа крупу рекомендується попередньо замочити в холодній воді мінімум на пару годин, а можна і на всю ніч. Це прибере притаманну зернам природну гіркоту, на додаток каша вийде більш м’якою.
- Після того, як ми злили воду із заздалегідь замоченою крупи, ще раз її гарненько промиваємо, потім заливаємо кіноа водою (або відразу окропом) в пропорції: 1 частина крупи до 2 частин води.
- Коли каша закипить, в неї можна додати трохи рослинного масла, спецій і зменшити вогонь до мінімуму.
- Закриваємо каструлю або казанок кришкою і проварюємо кіноа ще протягом 15 хв. Якщо в каші за цей час залишиться рідина – кришку відкриваємо, щоб зайва волога випарувалася.
- Про готовність кіноа буде свідчити зовнішній вигляд крупи, який може здатися незвичайним. Усередині зерно стає прозорим, а навколо з’являється своєрідна “корона”. Часто готові зерна кіноа порівнюють з ікрою, оскільки при вживанні вони лопаються
- Важливий нюанс: обсяг крупи після термічної обробки збільшується в 3-4 рази.
Дозволивши кіноа урізноманітнити харчовий раціон вашої родини, ви не тільки розширите власні кулінарні горизонти, а й надасте організму необхідні поживні речовини, наповнивши його енергією і силою