Джерелом какао-масла є плоди тропічних дерев з роду Теоброма, яке гідно оцінили ще індіанці Південної Америки. У наш час дерево культивується в усіх державах з тропічним кліматом, де воно може плодоносити два рази за рік.
Особливо корисно масло какао через високий вміст поліфенолів. У складі какао-бобів містяться такі поліфеноли як флавоноїди, що покращують роботу серцево-судинної системи і мозку (потужні натуральні антиоксиданти). Усі мінерали та антиоксиданти у складі олії є “живими”, маючи високий ступінь засвоюваності.
Склад какао-масла
Хімічний склад какао-масла містить тригліцериди, амінокислоти, бета-каротин, вітаміни В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Н і РР, а також калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, сірку, йод, фосфор і натрій.
Какао-масло — це здоровий жир, як і кокосове масло. Кількість насичених жирів, яке воно містить (на відміну від ненасиченого жиру), становить від 57 до 64 відсотків від загального вмісту жиру в залежності від конкретного виду. Серед різних типів жирних кислот у складі масла олії:
- стеаринова кислота (від 24 до 37 відсотків від загального вмісту жиру)
- пальмітинова кислота (від 24 до 30%)
- міристинова кислота (від 0 до 4 відсотків)
- арахідонова кислота (близько 1 відсотка)
- лауринова кислота (тільки від 0 до 1 відсотка)
Корисні властивості
Дуже популярно в косметології. Воно має стійкий омолоджуючий ефект, розгладжує зморшки і насичує шкіру корисними речовинами (калоризатор). Крім того, наявність амінокислот робить масло какао хімічно стабільним, воно довго не окислюється, що збільшує терміни зберігання косметичних засобів з вмістом масла какао.