Існує кілька видів кокосової олії, які зараз можна зустріти у продажу. Щоб зрозуміти різницю між virgin, extra virgin, rbd, рафінованим та іншими видами олії – ми вирішили дещо прояснити ситуацію. Отже, головна відмінність різних видів масел – у первісній сировині, виготовляються вони – з копри (висушеної м’якоті кокосу, яка сама по собі не їстівна) або виробництво починається з м’якоті сирого кокосу. І в способах очищення, яким піддається кокосова м’якоть у процесі виготовлення. Почнемо огляд з найсмачніших і найкорисніших типів масел – неочищених.
Virgin і extra – virgin
Ці види олії виготовляються зі свіжого кокосу, а не з копри. Це їхня відмінна риса. Різниці ж між такими видами олії не існує. В даному випадку це просто маркетинговий хід продавців, назвати продукт extra virgin або просто virgin. Олія virgin ніколи не піддається високим температурам та рафінації.
Виготовляють подібний вид кокосової олії в основному 2 способами:
Шляхом подрібнення свіжої м’якоті кокосу, з якої потім вичавлюють кокосове молоко. А з нього, використовуючи, підігрів, охолодження, ферментацію та центрифугу поділяють на окремі субстанції олію та воду. Доречно згадати, що згідно з дослідженнями, проведеними на Шрі-Ланці професором Капіла Сеневиратне у 2011 році – такий вид олії містить найвищий рівень антиоксидантів. Це речовини, які очищають організм від ушкоджуючих молекул, які називаються вільними радикалами. Для людей у сучасних умовах життя та харчування – це питання стає більш актуальним.
Другий спосіб – це пресування олії з підсушеного кокосу. Такий вид виготовлення virgin олії також дуже популярний. Така неочищена олія є найкориснішою і містить абсолютно всі цінні речовини, якими багата кокосова олія. А саме – вітаміни В1, В3, В6, В9, С, РР, а також кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь та марганець. І що дуже важливо насичені жирні кислоти – лауринову кислоту 45-52%, міристинову кислоту 13-20%, пальмітинову кислоту, каприлову кислоту, олеїнову кислоту, капринову кислоту та інші.
Кокосова олія холодного віджиму
Такий вид олії може виготовлятися з підсушеного кокосу або спеціально підготовленої копри, але віджимання олії завжди буде проводитися при температурі до 40 °C, що гарантує збереження корисних речовин і наявність високого рівня антиоксидантів. Є олією високого рівня якості за всіма параметрами.
Рафінована кокосова олія
Рафінована кокосова олія – часто позначається як rbd – що означає refined, bleached, deodorized – очищена, вибілена, дезодорована. Такий вид масла дуже стійкий до високих температур, зберігається довше за звичайний і не має запаху, що актуально для тих, кому не у всіх стравах хочеться відчувати аромат кокосу. У цьому випадку велике значення має в який спосіб була зроблена рафінація. Якщо це спосіб випарювання – то така олія цілком їстівна. Якщо ж у процесі очищення були використані різні кислоти та гідроксид натрію, щоб відокремити всі фосфоліпіди, метали, мінерали, солі, природні аромати (запах кокосу) – то така олія позбавлена практично всіх корисних речовин.
Гідрогінезована олія кокосового горіха – один з видів кокосового масла, якого варто уникати у своєму харчуванні
Якщо розглянути формулу ненасичених жирних кислот такого масла, можна побачити, що атоми водню розташовані протилежному боці від атомів вуглецю. Подібна формула неприродна, а значить, шкідлива і несприйнятлива її матеріями, і може вести себе в організмі непередбачувано, розвиваючи захворювання.
Рідка кокосова олія – це кокосова олія, з якої було видалено лауринову кислоту
Зазвичай подібна олія використовувалася в товарах для догляду за шкірою. Але останнім часом його можна зустріти на прилавках як харчове. Просто майте на увазі – це рафінований продукт, позбавлений зіркового компонента кокосової олії – лауринової кислоти. Адже це сильний протимікробний компонент.
Таким чином, олія з дивовижного дару природи – кокосового горіха, може мати різну цінність та вартість залежно від способу приготування. Користуючись цими знаннями, Ви можете вибрати для себе найкращий продукт.
Будьте здорові та харчуйтеся смачно. Ваші МАСАЛЕ
У нашому магазині Ви можете знайти кокосове масло холодного віджиму з Індії, а також очікується нове постачання олії virgin зі Шрі-Ланки, приготовленої шляхом пресування олії зі свіжої м’якоті кокосу.