Ваніль є надзвичайно трудомісткою культурою, тому не дивно, що вона друга найдорожча пряність у світі після шафрану. Руки людей контактують з ваніллю з моменту її запилення, збирання, висушування до стадії дозрівання. А потім стручки вимірюються (теж вручну), сортуються та упаковуються, і чим вони більші та жирніші, тим вищий сорт.
Існує понад 110 видів ванілі, з яких 15 мають аромат, і лише 3 з них достатньо хороші для використання в ванільній промисловості.
Стручок ванілі утворюється після запилення квітки ванілі протягом 12 годин після відкриття, і це пов’язано з необхідністю точності запилення квітів вручну. Бджоли могли б виконати цю роботу (якби були постійно поруч), але шанси їх попадання у «10» сягають менше 10%.
Після запилення квітка закривається і починає формуватися в стручок по типу квасолі, якому потрібно близько 6 місяців, щоб дозріти для збору врожаю.
Стручки ванілі потрібно збирати у певний проміжок часу, тому що в момент дозрівання вони починають розколюватися, а їх якість погіршується.
Після збору стручки занурюють у воду, нагріту до 65°C на 3 хвилини, а потім швидко зливають. Далі їх загортають у м’які ковдри для ферментації. Саме на цьому етапі стручки набувають свого коричневого кольору.
Потім ваніль сушиться спочатку 10 днів на сонці, а потім ще 2-3 місяця у тіні.
Висушені стручки ванілі певним чином упаковують для дозрівання на 12 місяців – так розвивається їх складний аромат, що складається з понад 180 молекул.
На плантаціях найкращих виробників від збору врожаю до моменту, коли ваніль надходить у продаж, проходить приблизно 2 роки.
За фото дякуємо Samantha Linsell