З історії масла какао

Після того, як Америка та Європа відкрили для себе гарячий шоколад та почали додавати до нього цукор, жити стало краще, жити стало веселіше. Але дещо бентежило багатьох шанувальників какао – на поверхні залитих окропом какао-бобів спливали масляні кола. Дивний рослинний жир знімали, він після охолодження все ще розливав у повітрі аромат шоколаду, але ставав твердим і зовні схожим на мило.

У 1825 році Конрад ван Хойтен вирішив поставити на потік виробництво знежиреного какао-порошку для напою, заради чого спробував для відділення рослинної олії від основного продукту використовувати не тільки нагрівання, але і тиск. Експеримент вдався, і вже через три роки винахідник запатентував гідравлічний прес. Цей винахід подарував світові ще один цінний продукт – какао-масло.

из истории масла какао

Згодом під час Золотої лихоманки у середині 1800-х років італієць Домініко Жирарделлі прибув до Америки, де вирішив допомогти таким саме, як і він виснаженим золотошукачам, втамувати голод, та витратив здобуде ним золото на створення шоколаду найвищої якості. При транспортуванні какао-бобів з Перу в США, Домініко помітив, що мелені боби віддають масло навіть тканині полотняної сумки. Фільтраційний спосіб теж був запатентований, але метод ван Хойта виявився більш продуктивним і живучим. Завдяки цьому винаходу какао і шоколад перестали бути ласощами виключно для вінценосних осіб, а масло какао використовується не тільки у харчовій промисловості, а й у медицині та косметології.

Сира, неочищена олія какао має характерний сильний шоколадний аромат. Якщо ж потрібно видалити природний запах, наприклад, для додавання речовини у білий шоколад або для використання у медичних цілях, какао-масло піддають обробці парою у вакуумному середовищі. Саме так, до речі, на спеціальній установці роблять наші партнери на заводах Wawel.

Якісні какао-боби містять до 50% масла. При їх віджиманні виділяється прозора речовина, що швидко загусає, має світло-жовтий або кремовий відтінок і дійсно схожа на мило, яке пахне шоколадом. Знову розплавити какао-масло можна просто потримавши його у долоні. При таненні масло повільно плавиться, не залишаючи після себе неприємного відчуття “налипання” на зубах та сального присмаку.

Ненав’язливий аромат шоколаду, нейтральний смак рослинного жиру і танення при температурі тіла – характерні ознаки дорогого натурального какао-масла. Якщо хоч один показник відсутній, олія відчутно гірчить, зовсім без аромату або пахне ваніллю – до вас потрапив один з багатьох існуючих замінників масла какао.

Цікаво, що натуральне масло какао поліморфне, тобто при затвердінні може утворювати шість різних форм кристалів. Це відбивається на смакових характеристиках продукту. Оптимальними кондитери вважають кристали типу “бета”.

Шоколад з такого какао-масла завжди ніжний, зберігає форму та хрустить на зламі.

Какао-масло Wawel успішно використовують як для приготування домашнього шоколаду, так і у лікувальних та приємних тілу косметичних процедурах. І саме заради краси ми невдовзі захопимо його з собою у СПА на дівочі посиденьки! 🙂

Бажаємо усім залишатися здоровими і гарними разом з родиною MASALE!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.