З кожним днем зростає кількість наукових доказів, які підтверджують, що какао-продукти є антиоксидантами, мають протизапальну дію, сприяють ендогенній системі захисту організму і мають вирішальне значення для підтримки здоров’я шкіри.
Клінічні дані доводять незаперечний факт позитивного впливу какао на основні клітинні процеси нашого організму і сигнальні шляхи, які беруть участь в детоксикації реактивних речовин, і видаленні прозапальних медіаторів. Крім того, оскільки какао містить суміш біологічно активних компонентів, його використовують при захворюваннях, таких як рак шкіри, псоріаз, акне і загоєнні ран. Какао має великий потенціал не тільки для лікування шкірних захворювань, але і для їх попередження. Зокрема, антиоксиданти, знайдені в какао, захищають шкіру зсередини, нейтралізуючи окислювальний стрес, фактор погіршення структури шкіри і передчасного її старіння.
Плоди какао (Theobroma cacao L.) є основою для виробництва найбільш важливих і поширених функціональних продуктів харчування в історії людства. Походження какао простежується більше, ніж на три тисячоліття тому, і використовувалося воно в харчових і лікувальних цілях ще ацтеками і майя. Численні свідчення тих часів зосередили увагу вчених світу на різних корисних для здоров’я цілях, пов’язаних зі споживанням какао-продуктів. Хоча какао-рослина містить величезний асортимент корисних компонентів, обробка і виробництво змінюють його властивості та біологічно активні компоненти, особливо при смаженні, бродінні і сушці.
Хімічний профіль смажених какао-бобів досить складний, а основними сполуками, що визначають різноманіття їх корисних функцій, є природні фенолоіди, теобромін і магній, які утворюються в процесі їх отримання.
Біологічно активні сполуки какао і мінерали какао-продуктів
Поліфеноли
Какао, як і будь-яка рослина, що вживається в їжу, багате мінералами і біологічно активними сполуками. Фітохімічні властивості какао-бобів залежать від його сортів і є багатим джерелом поліфенольних сполук з великою кількістю флавоноїдів, зокрема флаванолів, також відомих як flavan-3-ol.
Поліфеноли беруть участь в захисті рослин від травоїдних тварин, шкідливих бактерій і пошкодженні ультрафіолетом, тому вважається, що вживання високоякісного насиченого флаванолом какао покращує кровообіг шкіри, збільшує її захист від шкідливих факторів навколишнього середовища і сприяє збереженню здоров’я шкіри.
Теобромін
На додаток до поліфенолів, какао містить метилксантин з’єднання, переважно теобромін і кофеїн. Середній вміст окремих метилксантинів залежить від генотипу какао-дерева. Теобромін відноситься до групи пуринових алкалоїдів, які можуть викликати різні фізіологічні ефекти, і вони синтезуються в обмеженій кількості видів рослин, включаючи чай, каву і какао.
Недавні дослідження какао підтвердили здатності теоброміну збільшувати рівень холестерину ЛПВЩ в сироватці крові. Крім того, теобромін стимулює серцевий м’яз, розслаблює бронхіальні гладкі м’язи в легенях і грає важливу роль в передачі внутрішньоклітинних сигналів. Примітно, що теобромін має антиоксидантну активність, а лише деякі антиоксидантні сполуки можуть бути ефективним лікуванням при депресивних розладах. Цими якостями наділені плоди шоколадного дерева.
Мінерали
Какао-боби надзвичайно насичені важливими для життєдіяльності організму людини мінералами, такими як магній, мідь, калій і залізо. Більшість цих мінералів впливає на стан наших кровоносних судин і лімфосістеми.
Переважним мінералом, виявленим в какао, є магній, який каталізує безліч біологічних реакцій, включаючи синтез білка і вироблення енергії. Крім того, магній є антиаритмічним і гіпотензивним агентом, а його дефіцит пов’язаний з метаболічним синдромом, резистентністю до інсуліну і діабету. Темний шоколад також є важливим джерелом міді, і цей мінерал необхідний для таких процесів, як перенесення заліза, метаболізм глюкози, зростання плоду і розвитку мозку. Крім того, какао-продукти багаті залізом, але вони мають відносно низький вміст калію.
Потенційний позитивний вплив на здоров’я людини присутніх в какао біологічно активних речовин добре задокументовано. Результати багатьох епідеміологічних досліджень закликають до регулярного помірного споживання какао і шоколаду для зниження ризику розвитку багатьох хронічних захворювань, а різні корисні якості какао-з’єднань визначають його антиоксидантну та протизапальну дію.
Стаття заснована на роботах наступних авторів: Scapagnini, G.; Davinelli, S. and Gonzalez, S. wrote the paper. Micali, G. and Gonzalez, S. contributed to dermatological aspects. De Lorenzo, A.; Renzo, L.; Olarte, H. and Cicero, A. contributed to nutritional aspects. Scapagnini, G.; Davinelli, S. and Olarte, H. contributed to molecular biology aspects. Micali, G.; De Lorenzo, A.; Renzo, L. and Cicero, A. contributed to the conclusions and reading the manuscript.