Сприятлива синоптична ситуація в Україні подовжила нам літо, тож сьогодні ми поговоримо про корисні сезонні фрукти, які необхідно встигнути спробувати, перш ніж вони зникнуть з магазинів
Фрукти наповнені вітамінами, мінералами, клітковиною та рослинними сполуками, які називаються фітонутрієнтами. Таким чином, це одна з найбільш здорових страв, яку ви можете їсти. Деякі фрукти навіть вважаються «суперфудами» через їх численні переваги. Незважаючи на те, що немає точного визначення того, що являють собою суперфуди, вони часто багаті на зміцнюючі здоров’я сполуки з антиоксидантними та протизапальними властивостями
Велика кількість клітковини у фруктах стимулює травлення, абсорбує і виводить з організму радіонукліди. У поцесі засвоєння їжі пектин перетворюється в полігалактуронових кислоту, яка протягом кількох годин з’єднується з радіонуклідами і токсичними важкими металами, і безпечним шляхом виводить більшу їх частину з організму.
Отже, на які суперфрукти слід звернути увагу
Сливи
Окрім приємного кисло-солодкого смаку, сливи особливо багаті на гідроксикоричні кислоти, які є різновидом поліфенольних антиоксидантів. Вживання слив зменшує негативний вплив на клітини вільних радикалів, що в свою чергу є природним профілактичним та лікувальним засобом багатьох захворювань. Також сливи багаті вітаміном С і каротиноїдами провітаміну А, обидва з яких мають антиоксидантні та протизапальні властивості.
Виноград
Незважаючи на невеликі розміри, харчовий та вітамінний склад винограду виявив його значні лікувальні та очищувальні властивості. Встановлено, що багато сортів винограду містять антиоксиданти, такі як кавова кислота, епікатехін, калатин катехіну, протокатехуїнова кислота, галова кислота та рутин. Ці антиоксиданти напряму пов’язують зі зниженим ризиком серцевих захворювань та деяких видів раку.
Яблука
Яблука є концентрованим джерелом флавоноїдних антиоксидантів, пов’язаних з різноманітними перевагами для здоров’я, включаючи зниженя ризику серцевих захворювань та раку прямої кишки. І численні наукові досліди з кожним роком підтверджують все більшу кількість цілющих властивостей цього суперфрукту.
Помідори
Незважаючи на те, що томати часто вважаються овочами, вони таки є різновидом фруктів.
Помідори є одним з найбагатших джерел лікопіну, каротиноїдного пігменту, який пов’язаний з потужними корисними ефектами для серця та судин. Слід зазначити, що шкірка томатів містить значно більший рівень антиоксидантів, ніж м’якоть. З цієї причини лікарі рекомендують вживати томати неочищеними.
Інжир
Багатий клітковиною та поліфенольними антиоксидантами фрукт, який містить магній, калій, кальцій та вітаміни B6 і K1. Насправді інжир є більш концентрованим джерелом цих корисних сполук, ніж червоне вино або чай.
Персики та нектарини
М’якоть та шкірка свіжих персиків мають високу антиоксидантну та протизапальну активність, насичені фенольними кислотами та каротиноїдами. Також є хорошим джерелом клітковини, вітаміну С, провітаміну А та калію.
У нектаринах багато вітаміну С, бета-каротину та інших антиоксидантних сполук. Вживання фруктів, насичених бета-каротином, таких як нектарини, може допомогти зменшити ризик багатьох захворювань, запобігти передчасному старінню та ранню смерть.
До того ж нектарини, абрикоси, сливи та персики здавна вважають фруктами, особливо рекомендованим для вживання жінками. Одночасно з очищувальними властивостями та їх безумовною користю для шлунково-кишкового тракту, ці фрукти відновлюють гормональний баланс організму жінок, підвищуючи лібідо.
Гранати
Ці фрукти можуть похвалитися такими сполуками, як елаготаніни, антоціани та органічні кислоти, які надають гранатам потужну антиоксидантну активність. Дослідження на людях підтвердили, що гранатовий сік може допомогти зменшити окислювальний стресс на клітинному рівні, кров’яний тиск, зменшує рівень «поганого» холестерину, тригліцеридів (пов’язаних з хворобами клітин), знімає запалення та попереджає пошкодження м’язів.
Журавлина
Дослідження на людях та тваринах зазначають, що вживання журавлини та продуктів із брусниці може знизити рівень поганого холестерину в крові та має протизапальну, антиоксидантну, антибактеріальну та протидіабетичну дію.
Журавлина досить терпка, тому її часто смакують сушеною, підсолодженою, або у содких стравах, таких як соуси та джеми. Щоб отримати максимальну користь, зупиніть свій вибір на вживанні чистого продукту з мінімальним вживанням цукру. Краще вже трошки розбавити сік з журавлини водою, ніж набовтати туди відро меду.
Кавуни
Кавун надзвичайно багатий клітковиною, вітаміном С, провітаміном А та багатьма антиоксидантами. Має потужні протизапальні, захисні для мозку та підтримуючі печінку властивості. Більше того, кавун є найбагатшим джерелом L-цитруліну, необхідного для синтезу оксиду азоту, молекули, яка серед іншого приймає участь у процесах, відповідальних за розширення судин. Ось чому споживання кавуна пов’язують зі зниженням рівня артеріального тиску та його сечогінними властивостями.
Обирайте для власного раціону улюблені фрукти, намагайтеся вживати їх у поміркованій кількості щодня та залишайтеся здоровими!
Джерело використаних матеріалів: US National Library of Medicine National Institutes of Health