Ми зібрали серію статей в допомогу тим нашим друзям, хто хоче більше знати про кокосові олії. Інформація допоможе не помилитися у виборі якісного кокосового масла і краще розібратися в маркуванні та класифікації улюбленого кокосового продукту MASALE .
Почнемо, мабуть, з наших улюблених позицій: загальні і розхожі риси кокосовоЇ масла класу Virgin і кокосового масла холодного віджиму
- VIRGIN — КОКОСОВА ОЛІЯ КЛАСУ VIRGIN
- EXTRA VIRGIN — КОКОСОВА ОЛІЯ КЛАСУ EXTRA VIRGIN
- COLD PRESSING — КОКОСОВЕ МАСЛО ХОЛОДНОГО ВІДЖИМУ
- MICRO-DIRECT EXPELLER PRESSING І EXPELLER PRESSING — ВІДЖИМ МЕТОДОМ ПРЕСУВАННЯ
COCONUT OIL: VIRGIN — КОКОСОВА ОЛІЯ КЛАСУ VIRGIN
Не існує жодного офіційного стандарту для кокосової олії типу virgin, хоча й існує загальне розуміння, підкріплене багаторічним дослідженням в цій темі про те, що ж таке, власне, virgin coconut oil. У кокосовій промисловості домовилися, що virgin coconut oil може бути виготовлена тільки з неочищеного масла. Однак, не всі кокосові олії можна навіть умовно назвати virgin-олією.
Virgin coconut oil означає масло, яке видобуто:
- зі свіжого кокосового молока, так званим, “мокрим способом” без подальшого його очищення і обробки
- зі свіжих високоякісних кокосових горіхів, а його екстракція / очищення здійснюється тільки за допомогою механічних засобів. Результатом є неочищена кокосова олія з дуже низьким вмістом вільних жирних кислот
В процесі подібної обробки кокосова олія має тривалий термін зберігання, натуральний кокосовий смак і аромат, легку в’язкість і нежирну консистенцію.
ПІДСУМОВУЮЧИ:
Virgin coconut oil — специфічний тип натурального кокосового масла
Virgin coconut oil не може бути виготовлено з копри
Органічна сертифікація кокосового масла не гарантує того, що олія дійсно є натуральною і нерафінованою.
COCONUT OIL EXTRA VIRGIN — КОКОСОВА ОЛІЯ КЛАСУ EXTRA VIRGIN
Технічно extra virgin є синонімом першого віджиму. Однак цей термін не є офіційним, оскільки багато країн не приймають цю термінологію.
COCONUT OIL COLD PRESSING — КОКОСОВЕ МАСЛО ХОЛОДНОГО ВІДЖИМУ
Це термін, який найбільше використовується по відношенню до обробленої олії. Холодне пресування означає первинний витяг масляної емульсії або масляної речовини з кокоса (в нашому випадку). Мета “холодного пресування / відтискання” полягає в тому, щоб при обробці олії уникнути використання розчинників, і саме тому вихідний і підсумковий продукт не містять шкідливих хімічних речовин.
Під час віджиму олія не повинна зазнавати високотемпературної обробки, і для цього використовується простий прес, гідравлічний прес або інші технічні пристосування необхідної спрямованості.
Поняття “холодний віджим” не визначає, який тип прес-машини використовується. Однак, ще раз наголосимо: кокосове масло, отримане шляхом холодного віджиму, не повинно зазнавати вплив високих температур перед, під час або після процесу віджиму.
ПРИМІТКА
Як ми вже згадували в статті раніше, існує три основні стадії переробки олії: підготовка матеріалу, видобування та остаточне очищення. В ідеалі термін “холодний віджим” застосовується лише до олії, яка пройшла першу і другу стадію обробки.
Аби не допустити заплутати читача, варто згадати, що рафінована олія (RBD) також може умовно вважатися “холодного віджиму” в стандартному визначенні цього терміна. Маркетологи ж використовують термін “холодний віджим”, маючи на увазі “натуральність” і “вільний від хімічних домішок” статус різних видів товару.
MICRO-DIRECT EXPELLER PRESSING
Це маркування означає:
- підсушена свіжа копра віджимається без використання розчинників
- “Micro” і “Direct” означають, що технологія обробки застосовується направлено і з мінімумом маніпуляцій над чистим вихідним продуктом.
Оскільки в якості вихідного матеріалу використовується звичайна підсушена копра, то масло, виготовлене за цим методом, позначається як “незмінне масло”. Метод сушки видозмінений, але він завжди швидше і більш щадний, ніж віджимання масла з попередньо висушеної копри.
EXPELLER PRESSING — ВІДЖИМ МЕТОДОМ ПРЕСУВАННЯ
Це означає, що видобування олії відбувається:
- без використання розчинників
- за допомогою пресувальних машин різних конструкцій
- під час віджиму вихідний матеріал не піддавався додатковій тепловій обробці
Тобто по суті поняття “expeller pressing” рівносильно поняттю “холодного віджиму” і підходить під визначення масла категорії “virgin”.
COCONUT OIL – PREMIUM GRAID
Cлово “преміум” є суб’єктивним і використовується в різних контекстах. Його часто використовують не для позначення високої якості кокосового масла, а, скоріше, можна застосувати до олії не з копри, а не відносно натурального або неочищеного кокосового масла.
ПРИМІТКА
Продукти плода кокосової пальми, що описують як “натуральні”, “пресовані” або “холодного віджиму”, можуть або не можуть бути хімічно оброблені. Є багато масел (не тільки кокосових), що продаються як “натуральні” або “холодного віджиму”, але насправді вони очищені з використанням термо або хімічних засобів вже після первинного віджимання. Деякі маркетологи часто використовують термінологію virgin і extra virgin для масел, при переробці піддалися високотемпературному нагріву (вище пастеризації і температури кипіння), що, безсумнівно, є неправильним.