Коли заходить мова про какао, одразу згадується шоколад або аромат гарячого какао. І це правильно, і смачно. Однак якісний какао-порошок це ще і цілком собі самостійна корисна харчова добавка до щоденного раціону.
Головні цілющі властивості какао забезпечують природні рослинні антиоксиданти
і в першу чергу:
- епікатехі — покращує мозковий кровообіг і пам’ять, знижує артеріальний тиск
- ресвератрол — має антисклеротичну дію
- теобромін, за багатьма параметрами схожий на кофеїн — стимулює роботу серцевого м’яза, підвищує тонус судин і центральної нервової системи, покращує настрій.
Напевно, єдиний недолік справжнього какао, це його гіркота. Ось чому більшість людей вважає за краще куштувати какао у вигляді солодощів. Але цукор, згідно віянням останніх років, це зло. І це ще одна причина спробувати какао в його чистому вигляді.
Ось кілька простих способів, як можна використовувати какао-порошок
в натуральному вигляді
- 1-2 чайні ложки какао-порошку розмішати у невеликій кількості теплої води і вжити бажано в першій половині дня (теобромін бадьорить, як ми вже згадували, і тому какао-продукти на ніч — не найкраща ідея)
- додати трохи какао-порошку або тертих какао-бобів в вівсяну кашу, смузі або йогурт разом з ягодами і фруктами
- за ранковою кавою або з чаєм з’їсти шматочок тертих какао-бобів — цей чистий гіркий продукт не містить цукру і додасть організму додатковий заряд бадьорості
Головне пам’ятати, що якісний какао-порошок:
- за зовнішнім виглядом більше схожий на пилок, без вологих грудочок, в’язкості або великих часток
- теплого червонувато-коричневого, але, ні в якому разі не чорного або сірого кольору
- не розчиняється у воді, а, як і мелена кава, утворює суспензію — тому насипали в чашку, размішали з водою / молоком / кефіром і одразу випили. Інакше частинки какао просто осядуть на дно
- пахне шоколадом, а не ваніллю, цитрусом, кавою, мигдалем або вологим рядном
- не буває дешевим
На жаль, в останні десятиліття какао-дерева практично повсюдно хворіють, нові плантації гинуть, не встигнувши принести плоди, а попит на какао-продукти в десятки разів перевищує пропозицію, що не може не позначатися на їх ціні і привертає нечистий на руку народ, який видає за какао нереальні речі (в хід йдуть тріски, пісок і різні хімічні складові). Велика частина порошку какао на ринку України — підробки, часто небезпечні для здоров’я. Тому віддавайте перевагу перевіреним торговим маркам і уважно читайте етикетки.
Бережіть себе і зберігайте позитивний настрій!
А купувати якісні какао-продукти рекомендуємо, звичайно ж ж, в Масале!