Ваніль – це недозрілий плід орхідеї (єдина з орхідей, плоди якої вживаються в їжу). Лідер по виробництву цієї пряності Індія. Примітно, що заради того, щоб пряність дала свій чарівний аромат, потрібно багато роботи!
- Спочатку стручки ванілі занурюють на 20 секунд в гарячу воду (80-85 °С), після чого їх загортають у вовняні ковдри і зберігають при температурі 6О °С.
- Через добу їх виносять на сонце рівно на одну годину.
- На наступний день – на годину і десять хвилин.
- З кожним днем час перебування стручків ванілі на сонці буде додаватися рівно на десять хвилин. І так – протягом місяця.
- Поступово ваніль починає віддавати свій запах – тендітний, солодкуватий і освіжаючий, набуваючи пряний гіркуватий смак і коричневий колір.
Потім заключна стадія сушіння – сручки ванілі виносять на відкрите повітря, в тінь, і сушать до тих пір, поки на них не з’явиться білий наліт.
Протягом всього процесу перетворення ванілі в пряність вона втрачає 2/3 своєї ваги, зате набуває всі необхідні властивості.
Обробка ванілі триває протягом місяця і лише майстерність виробника впливає на кінцевий результат.