Асафетида — корисна “бурштинова смола” Індії

Асафетида є однією з найважливіших прянощів у ведичної кулінарії. Її специфічний аромат здатний замінити собою в страві цибулю і часник, при цьому Не залишаючи неприємного післясмаку і запаху. До того ж пряність настільки підсилює травлення, що в Індії кажуть, за допомогою асафетиди можна перетравити навіть цвяхи. Її рекомендують додавати у важкі для перетравлювання страви, наприклад, у бобові.

  • Зазвичай на одну порцію страви чистої, без домішок, асафетиди вживають на кінчику ножа.
  • Якщо ви хочете отримати більш насичений аромат і зберегти природні властивості прянощі, асафетиду слід додавати в кінці приготування.
  • Віддаєте перевагу природному смаку основної страви – асафетида надасть йому цікавого присмаку на початку готування.
  • Головне не переборщити. Інакше, як і за будь-якої іншої спеції, ви ризикуєте зіпсувати обід неприємною гіркотою.

Чисту асафетиду в Індії спочатку розчиняють у гарячій воді – виходить “асафетидне молоко”, яке індуси називають “кхінг ки дудх”, потім додають його в кінці приготування їжі. Або ж вживають асафетиду в масалі для заправки, обсмажуючи в олії всі необхідні спеції. Цей вид обробки надає всім прянощам у складі масали м’який вишуканий аромат.

  • Асафетида – природна зброя проти токсинів і проблем з шлунково-кишковим трактом. Вона покращує травлення і нормалізує рівень кислотного балансу в шлунку.
  • Останні дослідження підтвердили, що регулярне вживання асафетиди в їжу сприяє виробленню антитіл проти кількох штамів грипу, а також є природною профілактикою не тільки вірусних захворювань, а й бронхітів.
  • Так само вчені давно відзначили здатність асафетиди покращувати психічний стан пацієнтів, використовуючи прянощі у якості психоемоційного модулятора і протиепілептичного препарату. Про цю властивість асафетиди згадувалося ще у трактатах унані – медицині Стародавньої Греції. Першим унані лікарем вважається Гіппократ, який вважав, що лікарський засіб має бути природним і безпечним, а його вплив на організм хворого – максимально м’яким.

З давніх-давен цю пряність використовували як протиотруту при укусах і отруєннях, в тому числі і опіатами. Асафетида очищає печінку і допомагає процесам детоксикації.

Можливо дивно прозвучить, беручи ні з чим не зрівняний різкий аромат прянощі, але вживання асафетиди, як і кава з шоколадом, допомагає виробленню гормонів щастя, пробуджуючи апетит, у тому числі і до життя. Згідно ведичної медицини, асафетида приглушує нав’язливий шепіт негативних думок, що робить її успішним природним антидепресантом.

Якщо усього вищепереліченого нам мало, то молочний сік асафетиди вже кілька тисячоліть вживають, як натуральне косметичний засіб. Втім, немає нічого дивного. Адже кожна травинка і листочок це природний лікар, варто тільки до них прислухатися. Наші предки вміли домовлятися з Землею, і навіть зараз в натуральній косметиці все ще є маски з асафетидою, які:

  • очищують пори і є хорошим відбілюючим засобом
  • знімають висипання на шкірі
  • контролюють роботу сальних залоз
  • запобігають передчасному появу зморшок і пігментних плям.

Інша справа, чи буде приємно відчувати на шкірі забійний аромат цієї трави. Проте, красуні Ірану розтирають асафетиду в дрібний порошок і змішують з рожевим маслом, додаючи до складу масок глину, молоко і мед.

Отже, чергова чарівна прянощів з Тисяча і однієї ночі до наших послуг!
Замовляйте асафетиду і будьте здорові!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Схожі статті:

Підпишись на наші рецепти

Тільки корисні розсилки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Залиште свої контакти

і ми Вам зателефонуємо

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.
banner-thank-you

Дякуємо за запит! :)

Очікуйте на дзвінок менеджера найближчим часом.