Чорна зіра (кумин) – одна з найстаріших спецій, була відома ще в стародавньому Єгипті. Батьківщина кумина охоплює Середземномор’я, Західну Африку і Туркменію. Через зовнішню схожість насіння кумин і кмин часто плутають, проте подібна плутанина може зіпсувати вам страву. На відміну від насиченого гіркуватого аромату звичного нам кмину, запах кумина теплий, пряно-горіховий смолистий, і порівняно солодкий смак.
Індійський кумин має тендітний, свіжий аромат, який швидко випаровується, ментоловий злегка пекучий смак.
У кашмірській зіри аромат більш складний різкий, смолисто-камфорний, смак – гіркий, сильно-пекучий до легкого оніміння.
Зіра чорна і її використання в кулінарії
Аромат зіри яскраво розкривається в процесі теплової обробки, тому насіння обов’язково обсмажують в олії або просто на сухій сковороді.
Кумин використовують для овочевих страв, хлібних виробів, каррі, страв з м’яса і рису, також додають в сири.
Додають зіру в котлети з бобових і зернових – разом з асафетидою і меленим мускатним горіхом вегетаріанське блюдо отримає оманливий присмак м’яса)
Додається в кисломолочні напої
Зіра з кефіром – відмінний напій для стимуляції травлення
Застосування чорної зіри в аюрведі і традиційній медицині
Використана частина рослини: листя, насіння
Енергетика: зігріває, ПВ + К
Дія: покращує обмін речовин, вітрогінна, глистогінна
Застереження: з обережністю використовувати при гастритах з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки
- Чорна зіра має болезаспокійливу, протисудомну, заспокійливу, відхаркувальну, сечогінну дію
- Тонізує м’язи кишківника, покращує травлення
- Має м’яку проносну дію і виводить шлаки з організму
- Кумин має яскраво виражену антисептичну властивістю, загоює рани, а також стимулює апетит, регулює травлення.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.