Екскурс по найгострішим перцям світу

Намасте!
Останніми днями на вулиці сіро й незатишно, тож нам не вистачає яскравих барв, а стравам – гостроти. І сьогодні ми побалакаємо про гострий перець.

Мабуть усі знають, що за пекучість перцю певним чином відповідає капсаїцин – хімічна сполука у складі перцю, що подразнює та викликає пекучі відчуття при контакті з будь-якими тканинами. Гострота чилі вимірюється в одиницях Сковілла. Найспекотніші сорти чилі (Capsicum chinense) коливаються від 200 000 до 300 000 одиниць Scoville. Досить гострі тайські чилі ледве досягають 100 000, більш поширені сорти, такі як халапеньо або італійського пеперончіно зазвичай нижче 5000 одиниць Сковілла.

Red Savina Habanero
Red Savina Habanero

Центральноамериканський вид перцю Capsicum chinense характеризується дуже високим вмістом капсаїцину, зазвичай 2% (приблизно 300 000 теплових одиниць Сковілла), якого не досягають інші види. Запатентований сорт, Red Savina Habanero, довгий час безперечно вважався найспекотнішим чилі на землі: його оцінили до захоплюючих 3,7% (577 000 теплових одиниць Сковілла).

2000 року індійські вчені повідомили про раніше невідомий сорт чилі, вирощений на пагорбах поблизу центральноасамського міста Тезпур – Tezpur chili.

Tezpur chili
Tezpur chili

Цей новий вид чилі має китайського “предка”, але є гібридом і набагато гарячіший, ніж Red Savina Habanero: його теплота була виміряна до неймовірних 855 000 одиниць Сковілла, що відповідає 5,7% капсаїцину в висушеному матеріалі.

Вченим, мабуть, нема чого робити, тож менше ніж за три роки було виведено новий сорт чилі Dorset Naga

Dorset Naga
Dorset Naga

з пекучістю від 925 000 одиниць Сковілла для сухих перців і 1 032310 одиниць для стиглих плодів, зібраних у 2009 році.

Нікого не здивує, якщо зазначимо, що естафету по пекучості у індійського чилі незабаром відібрав його брат – “Скорпіон Тринідаду”,

Trinidad Moruga Scorpion з жалом
Trinidad Moruga Scorpion з жалом

перчик з пекучістю 1,46 млн одиниць Сковілла і смішним “хвостиком”, через який перець і отримав свою назву. Trinidad Moruga Scorpion був переможцем серед гарячих перців, але у 2012 році американським садівником було виведено абсолютного чемпіона – Carolina Reaper або “Жнець Кароліни”. Гострота Жнеця досягає рекордних 1,15 млн і 2,2 млн одиниць Сковілла.

Тим страшніше звучить наступна фраза про те, що інтерес до вживання плодів цього сорту поширений серед сміливців, які рік у рік намагаються побити рекорд за швидкістю поїдання Carolina Reaper. Світовий рекорд від 24 квітня 2016 належить американцю Вейну Алдженіо , якому вдалося з’їсти 22 перця за 60 секунд.

Щоб ви розуміли: для вирощування та переробки перців-чемпіонів необхідно носити протигази та захисний одяг, схожий на костюми хімічного захисту. І ці запобіжні заходи не просто так – у декого з тих, хто ростив новий “пекельний” перець, траплялися галюцинації.

Зазвичай найпекучіші сорти чилі використовують у виробництві зброї (перцевий балончик) для приватного викоритання (захист від грабіжників) і для військових (боротьба з масовими заворушеннями) цілей. Також отриманий з них капсаїцин додають у фарбу, якою покривають днища кораблів для захисту від молюсків. Цікаво, наскільки ефективно перець діє на молюсків, бо любителі гострого перцю серед людей, здається, ніколи не зупиняться! Брррр!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Похожие статьи:

Подпишись на наши рецепты

Только полезные рассылки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.