Сушені мелені томати стануть прекрасною альтернативою ваших улюблених помідорів, особливо у зимово-весняний період. Щіпки такої прянощі достатньо для того, щоб надати вашим стравам пряного смаку та яскравого кольору.
Процес сушіння томатів досить тривалий і відносно дорогий – здебільшого через те, що з 20 кг свіжих томатів виходить близько 2 кг сушених. Завдяки стрімкому розвитку технологій виготовлення сушених томатів, їх застосування у кулінарії стає все більш популярним.
Сушені мелені помідори у кулінарії
- Найчастіше помідорами доповнюють різноманітні каші, картоплю, страви з м’яса і риби, також вдалим рішенням буде додати їх у соуси і заправки.
- Смачно з твердими сирами та в омлетах
- Томати у сухому вигляді можна використовувати у борщі, харчо, гарбузові та морквяні супи-пюре, в овочеве і м’ясне рагу, у салати. В Італії їх додають у піцу і макарони
- Також томати використовують у випічку, наприклад, до хліба та будь-яких коржів для надання тісту свіжого аромату та червоного кольору.
- Додайте до сушених томатів окропу і отримаєте натуральну томатну пасту до будь-якої страви
- Можна змішати помідори з прянощами за смаком, помістити в банку і залити підігрітою оливковою олією. Дуже непогано буде до цього додати зубок сирого або краще печеного часнику. Смак неймовірний!
У томатах великий вміст цукру і вони швидко, тож за аналогією з використанням паприки, страви з меленими сушеними томатами рекомендовано готувати на малому чи середньому вогні.
Користь томатів
- Плоди томата володіють високими поживними, смаковими і дієтичними якостями. У плодах міститься близько 8% сухої речовини і з них понад 50% припадає на цукор (до 6% від загальної маси плодів, представлені глюкозою і фруктозою – найбільш цінними цукрами).
- Томати покращують апетит і травлення, згубно діють на патогенні кишкові бактерії.
- Ефірна олія і летючі органічні спирти надають плодам томата специфічний запах, обумовлюючи їх бактерицидні і протигрибкові властивості.
- Мінеральний склад плодів томата різноманітний: в них міститься багато калію, кальцію, заліза, фосфору, хлору, сірки, марганцю.
- Томати володіють антибактеріальними і анти-атеросклеротичними властивостями, а також здатністю збуджувати апетит.
- У якості сильнодіючого антидепресанта, сушені томати допоможуть поліпшити настрій і загальний стан організму, а також позитивно вплинуть на роботу мозкової діяльності.
- За рахунок збереження при термічній обробці антиоксиданту лікопіну сушені томати гальмують процес старіння і значно зменшують ризик появи злоякісних пухлин.
Як і у будь-якого продукту, у сушених томатів є певні протипоказання, але шкоду вони можуть завдати тільки при переїданні, так як містять у собі високий показник щавлевої кислоти, яка руйнівно впливає на печінку.
Варто утриматися від вживання сушених помідорів людям, що страждають:
- хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту
- гострими захворюваннями печінки і підшлункової залози
- наявністю каменів у сечовому міхурі
- подагрою
- хворобами суглобів
- підвищеною схильністю до харчової алергії
Калорійність на 100 г: 200 кКал
Харчовий склад:
Білки – 14 г
Жири – 0 г
Вуглеводи – 35,6 г
Відгуки
Відгуків немає, поки що.