Батьківщиною чорної гірчиці прийнято вважати Близький Схід, Середземномор’я і передгір’ї Гімалаїв. Вперше гірчиця згадується в документах, написаних на санскриті. Згадка насіння гірчиці можна зустріти в Новому Завіті.
Насіння чорної гірчиці і їх використання в кулінарії
У розтертому вигляді насіння чорної гірчиці гостре, з терпким смаком, запахом нагадує хрін.
Обсмажене в олії або на сухій сковороді насіння чорної гірчиці набуває багатий горіховий аромат. З нагріванням гіркота і пекучість насіння пропадають. Індійці обсмажують насіння перед вживанням, поки воно не придбає сірий колір і цікавий горіховий присмак, який не може зрівнятися з іншими прянощами.
Гірчицю використовують:
- при виготовленні консервів з овочів, м’яса, риби
- для ароматизації страв з капусти (білокачанної і червонокачанної)
- для м’ясних супів, фаршів
- для приготування різних видів сумішей, прянощів – з чорної і білої гірчиці роблять столову гірчицю, насіння чорної гірчиці надають їй специфічний смак
- Без чорної гірчиці неможливо приготування гірчичного соусу «равігот»
- як емульгатор при запіканні риби і м’яса, що дозволяє створити ароматну хрустку скоринку, що зберігає сік всередині страви, перешкоджаючи його витіканню
- для надання горіхового аромату і пікантно-гострого смаку мелене насіння чорної гірчиці додають в відварений рис і парові овочі
- для отримання вишуканих гірчичних соусів готову французьку гірчицю змішують з часником, петрушкою, тертим сиром, майонезом, лимонним соком або медом.
Використання чорної гірчиці в аюрведою і традиційній медицині
Енергетика: зігріває, ПВ + К
Збільшує пітта і вата доши, зменшуючи при цьому капха-дошу.
Застереження: не зловживати при запаленні легенів, туберкульозі і захворюваннях нирок, при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки та гострих гастроентероколітах.
Гірчиця позитивно впливає на травну і дихальну системи
Має загальнозміцнювальну, відхаркувальну і болезаспокійливу дію
Рекомендується при скупченні слизу в бронхах і легенях, кашлі, рідких, гнійних, хронічних зовнішніх виразках, поганому травленні
Вживання чорної гірчиці полегшує астматичні симптоми, регулює підвищений тиск
Бореться з безсонням, гормональним дисбалансом при менопаузі, пом’якшує напади головного болю
Так само гірчицю радять вживати для профілактики захворювань суглобів
Застосовується як зовнішньо так і внутрішньо у вигляді насіння або порошку. Гірчиця підсилює приплив крові до шкіри при зовнішньому застосуванні.
Гірчичне масло містить в кілька разів більше вітамінів Д і Е, ніж соняшникова олія.
Чорна гірчиця – відомий медонос, що перевершує своєю продуктивність інші рослини. З 1 га, засіяного чорної гірчицею, можна зібрати близько 260 кг меду.
Властивості/Характеристики
Енергетична цінність продукту: Білки: 37.1 г Жири: 11.1 г Вуглеводи: 5.9 г
Хімічний склад:
Аллілгірчична олія
Алілцианід.
Гірчичне ефірне масло
Ерукова, пальмітинова, лінгоцеринова і ліноленова кислоти.
Вітаміни В, В16, В6, РР, С, А, Д, Е, В5, бета–каротин.
Селен, магній, цинк, мідь, залізо, кальцій, калій, нікель, марганець, натрій.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.