Кіноа біла і червона прекрасно поєднуються з овочами, фруктами, горіхами. Використовується як самостійна страва, так і в якості граніру, входить до складу десертів і салатів. Користується популярністю в пророщеному вигляді. Також кіноа можна перемолоти на борошно і використовувати для випічки хліба і кондитерських виробів.
Рекомендована добова доза вживання кіноа – 50-200 г
Швидкий спосіб приготування білої кіноа
Рекомендоване співвідношення води і крупи – 2 склянки води на 1 склянку крупи
- Крупу промити і залити холодною водою на пару годин (це робиться, щоб прибрати з зерен природну гіркоту)
- Воду злити, ще раз промити крупу
- Залити кіноа киплячою водою, посолити за смаком
- Ретельно помішуючи, варити на малому або середньому вогні 5-10 хвилин до розварювання насіння
У якості самостійної страви кіноа можна за бажанням заправити олією
Корисні властивості кіноа
Загальний вміст амінокислот у складі кіноа – близько 24. У неї також входять жири з високим вмістом ліцитинової кислоти; вдвічі більше, ніж у пшениці заліза; фосфор – його кількість ц кіноа не поступається деяким видам риби
Багата клітковиною, кальцієм, магнієм, вітамінами групи В, А, С і Е
Високий вміст лізину (амінокислоти) у кіноа сприяє поліпшенню засвоєння організмом кальцію, що в свою чергу позитивно впливає на загоєння ран, покращує структуру нігтів, волосся, кісток
Відмінне джерело антиоксидантів
Не містить глютену – рекомендована для вживання алергікам і діабетикам
Швидко засвоюється організмом, насичуючи кров енергією і киснем
Сприяє очищенню печінки і поліпшенню стану кровоносних судин
Покращують пам’ять і концентрацію мозку
Плоди рослини сприяють виведенню з організму шлаків і токсинів, рекомендуються людям, з надмірною масою тіла
Протипоказання – людям з індивідуальною харчової непереносимості продукту.
Властивості/Характеристики
Калорійність на 100 г: 368 ккал
Харчова цінність в 100 г:
Білки – 14.12 г Жири – 6.07 г
Харчові волокна (клітковина) – 7 г
Вуглеводи – 57.16 г
Вітаміни:
Вітамін А- 1 мкг
Вітамін В1 0.36 мг
Вітамін В2 – 0.318 мг
Вітамін
В3 (PP) – 1.52 мг
Вітамін В5- 0.772 мг
Вітамін В6 – 0.487 мг
Вітамін В9 – 184 мкг
Вітамін С 6.8 мг Вітамін Е 2.44 мг
Холін 70.2 мг
Мікроелементи і мінерали:
Залізо – 4.57 мг
Калій – 563 мг
Кальцій – 47 мг
Магній – 197 мг
Марганець – 2.033 мг
Мідь – 590 мкг
Натрій – 5 мг
Селен – 8.5 мкг
Фосфор – 457 мг
Цинк – 3.1
Відгуки
Відгуків немає, поки що.