Банани, популярна світова фруктова культура, що належить до роду Musa родини Musaceae. Ростуть у тропічних і субтропічних зонах понад 130 країн, включаючи Південно-Східну Азію. Азіатський континент є найбільшим у світі виробником бананів, на частку якого припадає 54,4% світового виробництва цих фруктів.
Свіжий банан на 75% складається із води. Під час процесу сушіння втрачається до 96% вологи, що робить “зневоднені” банани набагато концентрованішим джерелом калорій і поживних речовин у порівнянні із свіжими фруктами. В них вчетверо більше за вмістом клітковини, калію, вуглеводів, цукру та калорій. Але вітаміну В6 – лише 6% від добової норми і приблизно 3% водорозчинного вітаміну C, який особливо чутливий до нагрівання. Тому за цими вітамінами рекомендовано звертатися до свіжих овочів і фруктів.
Більшість звичних для нас сухофруктів на ринку України насправді виготовляються шляхом замочування фруктів у сиропах, виварюванні в олії (заради більш привабливого вигляду і додаткової ваги) з подальшим глазуруванням і додаванням консервантів та ароматизаторів. І це у найкращому випадку. В найгіршому – то взагалі не сухофрукти, але про це мова піде якось наступного разу.
Справжні сушені банани без цукру повинні бути:
- непривабливі на вигляд
- зморшкуваті
- жовтувато-коричневого кольору
- без блиску
- не пахнуть бензином або димом
- пахнуть тільки бананом і екзотикою
- бажано – у прозорій упаковці, щоб їх можна було розгледіти перед покупкою
Сушені цейлонські сухофрукти від MASALE – точно справжні, тому підходять під усі вище перелічені критерії.
Використання сушених бананів у кулінарії
Найчастіше такі банани використовуються як перекус або добавка до готового сніданку – скибочки можна додатково подрібнити і змішати з пластівцями або гранолою.
- Надають приємного аромату, цікаву текстуру хлібчику і кексам
- Додають у салати і до страв з м’яса (або замість м’яса)
- На основі сушених бананів готують компоти, настоянки, лікери
Користь сушених без цукру бананів для здоров’я
З високою харчовою цінністю, але низьким вмістом жиру, банани є хорошим джерелом поживних речовин, включаючи мінерали, вітаміни та вуглеводи. Ці фрукти також насичений нутрицевтиками – флавоноїдама, фенольними сполуками, дофаміном, норадреналіном і пребіотиками.
Це здоровий перекус для дітей і дорослих, здатний покращити пам’ять і підвищити увагу.
- Плоди багаті клітковиною, яка допоможе нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту; при регулярному вживанні позбавлять закрепів.
- Смачна профілактика захворювань серця та судин.
- Сушені без цукру або в’ялені банани корисні для спортсменів в період відновлення після тренувань.
- Натуральні сушені банани не містять холестерин, тому їх можна вживати людям з поганим згортанням крові і після інсульту.
- У сушених бананах є достатня кількість калію, який разом з фосфором діє як електроліт, тобто допомагає підтримувати нормальний рівень рідини в організмі.
- Банани, як у свіжому, так і у висушеному вигляді рекомендують для вживання курцям – у якості швидких калорійних перекусів заради зменшення кількості цигарок і як природний антиоксидант.
- Вживання бананів і навіть один їх запах призводить до підвищення рівня серотоніну – гормону радості, завдяки чому поліпшується настрій і працездатність
Застереження при вживанні сушеных бананів
При вживанні сушених бананів важливо пам’ятати, що вони як насіння соняшнику – ви можете з’їсти їх величезну кількість і навіть цього не помітити)
Не варто їсти сушені банани більше 100 г на тиждень, інакше ризикуєте зіткнутися з проблемою зайвої ваги. Висока калорійність продукту призводить до розвитку або посилення ожиріння, тому прихильникам правильного харчування краще надавати перевагу свіжим бананам.
Заради кращого засвоєння і через досить велику кількість природних цукрів у складі фрукту бажано їсти сушені банани у першій половині доби.
Помірковано підходити до вживання сухофрукту рекомендовано при цукровому діабеті, а також при хворобах згортання крові, так як сушені банани мають властивість згущувати кров.
Властивості/Характеристики
Енергетична та поживна цінність на 100 г продукту: 319 кКал
білки – 3,3
жири – 0,7
вуглеводи – 68
цукри– 63
Відгуки
Відгуків немає, поки що.