Історичні факти про отруйні помідори

Наприкінці 1700-х або на початку 1800-х років поширилися чутки, що помідори отруйні. Звичайно, томати були нешкідливі, але у ті часи на кухнях використовували посуд зі свинцю – матеріалу вкрай небезпечного. Кислота в помідорах всмоктувала отрути, люди важко хворіли, а то й помирали, тому і прийли до висновку, що отруйними властивостями володіють саме томати. От і почали триматися від помідорів подалі, жахаючись від них, як вампіри від часнику. Не дивно, що отруйними властивостями томатів свого часу вирішили скористатися заколотники аби позбавити життя американського президента Джорджа Вашингтона.

Якось сер Вашингтон застудився, що серйозно погіршило його відчуття смаку (ні, навряд чи то був ковід). Підкуплений ворогами нації шеф-кухар скористався моментом, поклавши помідори у рагу, та доповів “нагору” про те, що президент отримав достатню кількість яду аби померти у найближчі часи. Джордж Вашингтон, звичайно, вдало пережив “замах”. А от сам злодій – ні. Заколотник вирішив, що на боці президента чи то бог, чи то диявол, тож наступного ранку шеф-кухар вкоротив собі віку.

Міф про небезпеку помідорів жив дуже довго. У 1774 році в Данії вийшов посібник з садівництва, в якому йшлося: “Помідори вкрай шкідливі, тому що зводять з розуму тих, хто їх їсть”. Багато хто ще й згодом називав томати “вовчими персиками”.

У 1822 році полковник Роберт Гібон Джонсон, садівник, суддя і державний діяч, публічно з’їв відро томатів прямо на сходах будівлі суду в місті Салем, Нью-Джерсі. Тисячний натовп, що зібрався на виставу, з подивом виявив, що відставний військовий не бажає вмирати в жахливих муках і конвульсіях – і з того часу помідор стрімко став популярним.

Щоб ви розуміли, майже усе вище згадане у жодному разі не є правдою. Це лише вигадки та легенди Американського континенту, на які ще й досі ведуться самі американці. А ми лише хотіли нагадати, що у складі томатів серед інших корисних речовин є серотонін, званий гормоном щастя, і тіамін – вітамін, який під час обмінних процесів в організмі людини перетворюється на серотонін. Тому помідори заспокоюють нервову систему, що зараз для нас, українців, вкрай актуально!

Тож пийте томатні соки, їжте кислі помідори, варіть на томатних заправках борщ, рагу та супи – теплова обробка лише покращує корисні властивості томатів! Обсяг лікопіну у них збільшується на третину через 2 хвилини варіння, тому помідори найкраще засвоюються саме в супах та соусах

Будьмо здорові та зберігаймо спокій.
Намасте!

Історичні факти про отруйні помідори
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Похожие статьи:

Подпишись на наши рецепты

Только полезные рассылки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.