Миловаріння у домашніх умовах

Варити мило набагато легше, ніж ви вважали, але трошки складніше, ніж це можна уявити. У будь-якому випадку це досить цікавий процес, з якого можна зробити такий собі дівочий майстер-клас за келихом вина 😉

Отже, для початку вам обов’язково доведеться придбати два основних інгредієнти, які вам знадобляться для мила:
– дистильована вода
– гідроксид натрію.

  • Дистильовану воду можна отримати у будь-якій аптеці. І використовувати потрібно саме її, оскільки наша водопровідна вода занадто вапняна, що знижує якість і термін зберігання мила.
  • Гідроксид натрію – єдиний “хімічний засіб”, який потрібен для переробки олії та жирів у мило. І не хвилюйтеся, ця речовина повністю перетворюється і руйнується в процесі омилення, так що готове мило не містить хімікатів.
ПРИМІТКИ:
  • Для початку рекомендуємо починати з невеликої кількості мила. Тоді не так буде шкода, якщо у процесі щось піде не так.
  • Силіконові форми як для цукерок чи кексів ідеально підходять для брусочків мила. Але краще, звісно, придбати форми для мила окремо.
  • Якщо бажаєте виготовити кольорове натуральне мило, то ви можете просто почати з 1-2 чайних ложок меленої куркуми або червоної меленої паприки. Від куркуми мило стає золотавим, а порошок паприки надасть йому червонуватого відтінку. Ви просто розводите спеції в 1-2 столових ложках дистильованої води і додаєте їх на певному етапі миловаріння
  • Якщо ви хочете використовувати ефірні олії, рекомендуємо додавати приблизно 20 г улюбленого аромату на кількість складників мила, яку ми зараз напишемо.
ОСНОВИ ДЛЯ МИЛА

360 г оливкової олії
90 г кокосової олії
125 г дистильованої води
60 г гідроксиду натрію
Або
125 г оливкової олії
90 г мигдальної олії
90 г соняшникової олії
75 г кокосової олії
65 г масла ши
150 г дистильованої води
60 г гідроксиду натрію

ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МИЛА ВАМ ПОТРІБНО:
  • гумові рукавички
  • захисні окуляри та маска – за бажанням
  • сталева каструля
  • дві мірні скляні чашки
  • електронні кухонні ваги
  • плівка для харчових продуктів і, можливо, рушник
  • термометр
  • їдкий натр
  • жири та олії – основа для мила
  • дистильована вода
  • столові ложки, блендер і скребок для тіста
  • форма для мила
КРОК №1
Змішуємо лужну основу

✔Надіньте гумові рукавички та тримайте поруч рушничок.
✔У добре провітрюваному місці, наприклад, на балконі або біля відкритого вікна відважуєте у скляну ємність стільки води, скільки зазначено у рецепті.
✔Відважте та обережно налийте у воду необхідну кількість гідроксиду натрію.
✔Мішайте столовою ложкою до повного розчинення гідроксиду натрію у воді.
☝️Дуже важливо перемішувати розчин до повного розчинення кристалів гідроксиду натрію, оскільки вони не розчиняться в мильній суміші пізніше і зроблять мило непридатним.
☝️Вода стає дуже гарячою та спочатку каламутною, але вона скоро знову стане прозора.
☝️Намагайтеся тримати обличчя якомога далі, вимірюючи і помішуючи лугу, щоб уникнути вдихання токсичних випарів.
✔Нехай луг охолоне приблизно до 40-45 градусів, в ідеалі на відкритому повітрі або в раковині, щоб будь-які його бризки не могли завдати шкоди.
🙏Не хвилюйтесь відносно всіх цих заходів безпеки, зазвичай на цьому кроці насправді нічого не відбувається. Але ж ми мусимо вас попередити про всяк випадок.

КРОК №2
Робимо жирову/масляну суміш

✔Поки лужна основа мила охолоджується, відміряйте у сталеву каструлю тверді жири і дайте їм розтанути на малому або середньому вогні. Зауважимо, що надмірна температура знищить всі цінні жирні кислоти.
✔Як тільки все розчиниться, зніміть горщик з плити.
✔Вилийте олії у необхідну за об’ємом миску
✔Дайте жирово-масляній суміші охолонути до 40-45 градусів.
✔Занурте блендер в олії і кілька разів постукуйте дном горщика, щоб вийшли бульбашки повітря.
✔Повільно і обережно налийте лужну основу в каструлю до олій і увімкніть блендер на невелику швидкість. Повільно переміщайте блендер у різних напрямках та до самого дна миски або горщика. Ви відразу помітите, як масла та луг поєднуються, щоб створити каламутну рідину.
✔Перемішуйте суміш, поки вона не стане трохи…вершковою.
✔Постійно помішуючи, додайте до олії ароматичні масла та куркуму чи паприку.
☝️Якщо ви вже певним чином “профі” у миловарінні, то саме на цьому етапі також можна додати до мила певні скрабуючі елементи: мелену каву, прянощі, подрібнені пряні трави тощо.
✔Продовжуйте помішувати блендером, поки все добре не перемішається і суміш не стане консистенцією крем-супу. Звісно їсти це не рекомендуємо😁😁
✔Коли зовнішній вигляд майбутнього мила вас задовольнить – вийміть блендер із суміші. Ви повинні побачити такі собі прожилки на поверхні суміші, і це є добре.

КРОК №3
Заливаємо мильну суміш

✔Вилийте мильну суміш у форму для мила та використовуйте скребок для тіста, щоб вишкребти якомога більше з горщика.
✔Кілька разів постукайте формою по робочій поверхні, щоб випустити бульбашки повітря, які все ще можуть бути в мильній суміші.
✔Загорніть мильну форму харчовою плівкою, потім у рушничок, покладіть майбутнє мило в місце, куди не можуть потрапити ні діти, ні домашні тварини.

миловаріння

КРОК №4
Приберіть своє робоче місце
КРОК №5
Випийте скляночку вина та скуштуйте якихось смаколиків, бо ви це заслужили!

КРОК №6
Що далі робимо з милом

✔Через 24 години, коли мильна форма повністю охолоне, вийміть мило з форми. Якщо ви використовували велику форму – розріжте мило на шматки.
І зараз буде найважчий момент миловаріння – чекати!
✔Окремі шматочки мила покладіть в тому місці, де ви можете залишати їх недоторканими протягом 4-6 тижнів.
Зазвичай ми викладаємо мило на рушник для посуду або на папір на верхню полицю шафи, щоб діти та коти його не скуштували🤨😁
За цей час процес омилення завершується, мило стає м’яким, потім надлишок води випаровується, що робить мило твердим, що дасть вам змогу використовувати його довше.
Ви також можете почати використовувати його і раніше, але ми таки радимо почекати не менше 4 тижнів і бути терплячим, навіть якщо ви хочете негайно випробувати результат власної майстерності.
Бажаємо успіху!

А для тих, хто бажає отримати готове кокосове мило від Masale – наша кокосово-пряна краса як раз достигла!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Похожие статьи:

Подпишись на наши рецепты

Только полезные рассылки

banner-thank-you

Оставьте свой контакт

и мы с Вами свяжемся

banner-thank-you

Спасибо за запрос :)

Ожидайте на звонок менеджера в ближайшее время.